Změna pro řidiče. Co policie od pondělí trestá přísněji

Radek Pecák Radek Pecák
29. 7. 2011 20:05
Od pondělí zmizí tabule upozorňující na měření rychlosti v daném úseku
Policisté sledují, zda jste připoutáni. Opomenutí se bude trestat přísněji.
Policisté sledují, zda jste připoutáni. Opomenutí se bude trestat přísněji. | Foto: Ludvík Hradilek

Na první pohled to vypadalo málem idylicky, když Parlament schválil novelu silničního zákona.

Hlavní zprávou totiž bylo, že se snižuje počet bodovaných přestupků a například v Česku tolik oblíbené telefonování během jízdy se bude trestat menším přídělem bodů. Za překročení maximální povolené rychlosti, což je nejčastější registrovaný bodovaný přestupek, se body nezvyšují.

Ještě větší diskuse vzbudilo nebodování řidiče, který byl přistižen za volantem s alkoholem v krvi do 0,3 promile. Jenže pozor, nyní i za pouhé 0,31 promile dostanete sedm bodů místo dřívějších šesti. Navíc samozřejmě zůstává pokuta minimálně 2500 Kč a zákaz řízení na nejméně půl roku. Pokud vám naměří od 0,25 promile (případy do 0,24 policie obvykle neřeší) do 0,30 promile, pak sice body nedostanete, ale výše zmiňovaná pokuta a zákaz řízení vás také nemine.

A ani těch 0,24 není vždy jistých. "Absolutní nula ve skutečnosti platí dále. Pokud například policisté získají svědka, že jste si před jízdou dal pivo či jiný alkoholický nápoj, přijdete o řidičský průkaz také," vysvětlil pro Aktuálně.cz již dříve ředitel dopravní služby Policie ČR Leoš Tržil.

Zmizely šesti- a jednobodové přestupky

Protože z nové tabulky ohodnocení jednotlivých přestupků od pondělka zmizí všechny šestibodové, znamená to, že přísněji bude trestáno otáčení či couvání na dálnici, nedovolené předjíždění, nedovolené vjíždění na železniční přejezd a řízení bez platného řidičského průkazu.

Hned o dva body (ze tří na pět) se zvýšil trest pro řidiče, kteří dělají takzvané myšky, tedy přejíždějí z pruhu do pruhu a přitom ohrožují jiné řidiče.

Další úvahy dopravních expertů, kteří novelu připravovali, pak směřovaly k větší motivaci zajistit bezpečí všech lidí ve vozidlech a na motocyklech. Proto se zdvojnásobil bodový příděl (na celkem 4 body), pokud vás policista přistihne, že vezete dítě bez autosedačky, tři body místo dosavadních dvou dostanete, pokud pojedete nepřipoutáni, případně na motocyklu bez přilby.

Vraky budou moci policisté poslat na STK

Od prvního srpna dostanou policisté možnost trestat i za dosud promíjené chování. Například mohou pokutovat řidiče, který vystoupí na silnici mimo obec z auta a nebude mít na sobě reflexní vestu.

Tyto značky už neuvidíte.
Tyto značky už neuvidíte. | Foto: MD

Pokud jezdíte ve voze, které není v úplně ideálním technickém stavu, měli byste se začít obávat toho, že policista vás bude moci odeslat do stanice technické kontroly. Nesmí být ovšem dále než 8 kilometrů.

Pokud naopak máte v garáži auto, kterým se můžete pochlubit i před hodně vydělávajícími hokejisty či moderátory a máte rádi akce typu Diamond Race, tak byste si měli uvědomit, že policie nyní při pouhém podezření z toho, že se účastníte nelegálního závodu, získává možnost vám auto znehybnit botičkou, případně ho odtáhnout a zadržet až na 48 hodin.

A ještě jedno upozornění na závěr. Strážníci už nebudou muset před místy, kde měří rychlost ať již klasickým radarem, nebo kamerami na nějakém úseku, instalovat ony velké bílé tabule s obrázkem kamery a nápisem Měření rychlosti. 

 

Právě se děje

Další zprávy