Mercedes zahájil prodej GLA - svého nejmenšího SUV

Radek Pecák Radek Pecák
4. 12. 2013 6:36
Ve své kategorii se jedná o nejnižší sportovně užitkový vůz
Vůz vypadá velmi dynamicky
Vůz vypadá velmi dynamicky | Foto: MB

Změna designu, se kterou značka Mercedes-Benz započala u modelu třídy B a pokračovala u třídy A s karosérií hatchback i sedan, už nese své ovoce. Podle obchodního ředitele Mercedes-Bez Česká republika Jana Bubeníka například minulou generaci velkoprostorového vozu třídy B kupovaly ze 40 procent mladší rodiny a ze 60 procent starší páry, v současnosti se tento poměr obrátil.

Vůz GLA, na který již dealeři značky začali přijímat objednávky, by se mohl stát dalším trumfem značky ve snaze získávat na všech světových trzích více mladších klientů než dosud.

GLA se bude nabízet jak s pohonem předních, tak i všech kol.

Také záď upoutá
Také záď upoutá | Foto: MB

Vůz s délkou 442 centimetrů má výšku pod hranicí půldruhého metru, což je rekordní hodnota. Do kufru by se mělo vejít 421 litrů zavazadel.

V současnosti ještě Mercedes-Benz nenabízí všechny možné motorizace. V tuzemském ceníku jsou za shodnou cenu 738 100 Kč k mání jednak benzinová verze GLA 200 (s výkonem 156 koní) nebo dieselová GLA 200 CDI. U té je maximální výkon 136 koní, má však zase o 50 Nm vyšší maximální hodnotu točivého momentu, který je tak 300 Nm. Řazení u těchto vozů obstarává pravá ruka řidiče, který má k dispozici šest převodových stupňů. 

Bude i AMG

Pro zájemce o pohon všech kol 4Matic je zatím v nabídce GLA 220 CDI 4 Matic (170 koní napájených naftou) za 920 810 Kč nebo benzinová 250 4Matic s výkonem 211 koní za 913 550 Kč. Oba tyto vozy mají sedmistupňovou dvouspojkovou automatickou převodovku.

Interiér vychází z již dříve představených modelů řady
Interiér vychází z již dříve představených modelů řady | Foto: MB

Na jaře mají přibýt i další a levnější verze a také verze 45 AMG.

V základní výbavě vozu je například klimatizace, rádio, centrální zamykání, elektrická parkovací brzda, elektrické ovládání bočních okének, signalizace poklesu tlaku v pneumatikách a sedm airbagů.

Kromě tohoto SUV nabízí nyní Mercedes-Benz větší GLK, dále řadu M, obří GL a rovněž pravověrný offroad - řadu G.    

 

Právě se děje

Další zprávy