Vážný soupeř octavie combi: Seat Leon ST bude levnější

Radek Pecák Radek Pecák
1. 12. 2013 18:00
Rozdíl oproti základní verzi škodováckého bestselleru je 35 000 Kč.
Karosérie má sportovní design.
Karosérie má sportovní design. | Foto: Seat

Poprvé ve své historii začne od ledna automobilka Seat nabízet svůj model Leon v karosářské variantě combi. Oficiální název vozu je Leon ST, přičemž tato písmena jsou zkratkou slov Sport Tourer.

Faktem je, že se designérům španělské značky podařilo vytvořit stylový vůz při zachování vysoké úrovně praktičnosti. Zavazadlový prostor má totiž jen o poměrně zanedbatelných 23 litrů menší objem než koncernový sourozenec octavia combi.

Neméně důležitou informací je to, že Seat Leon ST se v základní výbavě bude prodávat za částku 329 000 Kč, tedy o 35 000 korun levněji než výrobek z Mladé Boleslavi. Přitom pod kapotou bude stejný motor, konstruktéři využili téměř identickou techniku a také výbava bude velice podobná. Orientační srovnání vozu s novou octavií combi a také nošovickým kombíkem Hyundai i30 najdete tady.

Interiér vpředu je shodný s hatchbackem.
Interiér vpředu je shodný s hatchbackem. | Foto: Seat

Zákazník, který si objedná vůz s výbavou Basis, získá bez příplatků sedm airbagů, multikolizní brzdu (zbrzdí vůz po prvním nárazu tak, aby například nepřejel do protisměru nebo se neodrazil mimo vozovku), dále centrální zamykání, elektrické ovládání předních okének a zrcátek.

Motory pro kombík budou stejné jako v případě karosářské verze hatchback a vlastně i shodné s těmi používanými v octavii.

Bude i verze 4x4

Zákazníci budou mít na výběr pět zážehových jednotek TSI a čtyři turbodiesely TDI s výkony od 63 kW/86 k do 132 kW/180 k. Kombi se bude také vyrábět s pohonem všech kol 4x4 ve výbavových liniích Reference a Style

První vozy Seat Leon ST se v České republice objeví v polovině prosince, tedy s dostatečným předstihem před ostrým startem, který je plánován na leden 2014. V rámci předprodeje přijímají prodejci Seatu objednávky již nyní.

Dealeři značky očekávají, že velký zájem bude například o druhý výbavový stupeň, který obsahuje navíc klimatizaci, rádio, multifunkční volant, elektricky nastavitelná a vyhřívaná vnější zpětná zrcátka a asymetricky dělená a sklopná opěradla zadních sedadel.

Kufr má určitě dostatečnou velikost.
Kufr má určitě dostatečnou velikost. | Foto: Seat

Ceny modelů Leon ST Reference začínají od 353 900 Kč. Porovnání nejlevnější dieselové verze s možnými konkurenty Fordem Focus Kombi a Opel Astra Sports Tourer můžete najít zde.

Již poměrně luxusní výbavou výbavou je ST Style (od 423 900 Kč) zahrnující rovněž kola z lehké slitiny, dvouzónovou klimatizaci, tempomat, přední mlhovky a podobně.

Vrcholným stupněm nabídky je FR (Formula Racing) se sportovní vizáží. Poznat lze například podle dvojité koncovky výfuku, zadními světly z LED diod i podle speciálních sportovních nárazníků či zatmavených zadních skel.  Auto má i sportovní sedadla a sportovní podvozek. Cena této verze začíná na částce 469 900 Kč.

Seat již organizoval pro novináře první testovací jízdy. První dojmy čtěte zde.

 

Právě se děje

Další zprávy