Nejmenší škodovka bude k mání za 180 000

Radek Pecák Radek Pecák
1. 11. 2011 10:00
Jde o první třídveřový vůz Škody od spojení s VW a také první, který se nevyrábí v Čechách
Foto: Vojtěch Marek

Tato cena se čekala. Částku 180 000 Kč za nejnovější a nejmenší škodovku odborníci nejčastěji tipovali. Právě tolik (přesněji však 179 900 Kč) budou prodejci automobilky Škoda požadovat za Škodu Citigo.

Začne se prodávat na přelomu listopadu a prosince.

Cenově se tak Škoda Citigo dostává na tuzemském trhu výše než někteří její konkurenti v této kategorii vozů. Levnější je například Fiat Panda (159 900 Kč) či Peugeot 107 (169 900 Kč). Méně zákazníci platí i za moderní Kiu Picanto.

"My ale nechceme být nejlevnější, jsme přesvědčení, že nabízíme úplně jinou, vyšší kvalitu než současná konkurence," tvrdí vedoucí tuzemských prodejů Škody Petr Pečenka.

Výroba teprve začíná

V tuto chvíli bratislavský závod Volkswagenu vyrobil řádově jen několik stovek aut. Ty jsou určeny jako předváděcí pro dealery značky v tuzemsku.

Česká republika bude jedinou zemí, kde se Škoda Citigo začne prodávat již letos. Příští rok bude následovat uvedení na trhy v dalších evropských zemích. Škodovka předpokládá, že hlavním odbytištěm pro tento malý městský vůz bude západní Evropa, kde se prodává čtvrtina celosvětové produkce takto malých aut. Postupně k současné třídveřové karosérii přidá i stejně velké, ale pětidveřové auto.

"Doufám ale, že se nám postupně podaří i Čechy naučit jezdit v malých automobilech," říká Petr Pečenka.

Podrobný ceník všech výbavových stupňů a příplatkových prvků hodlá Škoda zveřejnit na konci tohoto týdne. Už nyní je však jisté, že za silnější variantu benzinového motoru se bude připlácet deset tisíc Kč. Protože v základní výbavě bude vlastně pouze čtveřice airbagů, lze předpokládat, že auto v základní výbavě za zmiňovaných 180 000 Kč si mnoho lidí nekoupí. Vyšší stupně výbavy Ambition a Elegance budou stát 194 900 Kč a 209 000 Kč.

V balíčcích Plus bude i klimatizace

Škodovka i u tohoto vozu bude nabízet své pakety Plus. Pokud zájemce o Citigo v prostřední výbavě Ambition zaplatí 5 000 Kč, získá ještě palubní počítač a klimatizaci. I bez tohoto příplatku již bude ve voze v této specifikaci zabudován protismykový stabilizační systém ESP.

Naproti tomu systém City Safe Drive, který zajistí samočinné zabrzdění vozu před překážkou v rychlostech až do 30 kilometrů v hodině, bude na rozdíl od sourozeneckého Volkswagenu UP vždy za příplatek.

Slušně vybavená Škoda Citigo se silnějším motorem, s klimatizací a rádiem tedy podle propočtů redakce Aktuálně.cz bude stát přibližně 210-220 tisíc Kč.

 

Právě se děje

Další zprávy