Nová KIA Picanto umí jezdit i na LPG. Už je na trhu

Radek Pecák Radek Pecák
29. 4. 2011 0:19
Auto už nevypadá jednoduše a mile jako minulá generace. Má dravý design
Foto: Aktuálně.cz

Tygří nos, což je jeden z typických prvků designu nových modelů značky Kia, už má i nové Picanto. Tento vůz, který byl před šesti lety zdaleka nejprodávanějším modelem automobilky v Česku, se začíná prodávat v nové generaci.

Uvedení na trh tak následuje dva měsíce po ženevské světové premiéře.

Na rozdíl od několika jiných modelů značky (Cee´d, Sportage, Venga) se Picanto vyrábí v Koreji. Nicméně jeho podvozek prý byl naladěn speciálně na evropské silnice a pro Evropu se také bude nabízet třídveřová sportovněji vyhlížející verze.

Třídveřová verze se zatím neprodává
Třídveřová verze se zatím neprodává | Foto: Aktuálně.cz

Ta ovšem bude v Česku k dostání až na podzim.

Auto narostlo

Oproti minulé generaci je auto o šest centimetrů delší a o půldruhého centimetru má větší rozvor. Díky tomu by mělo mít (5) cestujících uvnitř více místa a o čtvrtinu na současných 200 litrů se zvětšil i zavazadlový prostor.

Již v základním provedení nabízí nové Picanto například šestici airbagů a palubní počítač. Dále také výškově stavitelný volant, indikátor řazení, indikátor nezapnutých bezpečnostních pásů pro všech pět míst, otevírání víčka palivové nádrže z interiéru, trojblik, přípravu pro autorádio, výškově stavitelné opěrky hlav a sklopné opěradlo i sedák zadního sedadla děleného v poměru 60/40. Od ostatních výbav ale tento vůz půjde snadno rozeznat kvůli černým nárazníkům klikám a zrcátkám.

Druhým stupněm výbavy je Comfort, který základní provedení rozšiřuje o lakované plastové díly exteriéru, centrální zamykání, elektrické ovládání předních oken, otáčkoměr, rádio s CD i MP3 přehrávačem, 4 reproduktory a stříbrný dekor palubní desky a volantu.

Prvních 200 kupců může mít limitovanou edici

Na tímto stupněm výbavy stojí limitovaná série Edition 1, která je identická s výbavou Comfort, ale obsahuje navíc látkové koberce a za manuální klimatizaci se u ní připlácí jen 10 000,- Kč. Ceny všech motorizací jsou navíc o 20 000,- Kč nižší než u verze Comfort.

Třetí výbavy nese označení Exclusive. Standardem pro tuto verzi jsou mlhové světlomety, tónovaná skla, manuální klimatizace, centrální dálkové zamykání s alarmem, vstupy USB i AUX, výškově stavitelné sedadlo řidiče i bezpečnostní pásy vpředu, schránka pod sedadlem spolujezdce, kůží potažený volant i hlavice řadicí páky, elektrické ovládání předních i zadních oken a elektricky ovládaná a vyhřívaná vnější zpětná zrcátka.

Tygří nos se objevil i ve spodní části volantu
Tygří nos se objevil i ve spodní části volantu | Foto: Radek Pecák

Na vrcholu pak je výbava Sport, která je nabízena pouze s motorem 1,25 l.  Má 15palcová litá kola. Standardem jsou denní i zadní světla z LED, elektricky sklopná vnější zpětná zrcátka s integrovanými ukazateli směru, elektricky ovládané střešní okno, nástavce prahů, bezklíčový vstup a startovací tlačítko, zadní parkovací asistent, přístrojová deska Supervision, automatická klimatizace, 6 reproduktorů, iPod kabel, polokožené čalounění sedadel, vyhřívaná přední sedadla i volant, čalounění dveří syntetickou kůží, sportovní pedály, aktivní opěrky hlav vpředu a ESC.  Takto vybavené auto ale stojí již 349 900 Kč.

Nabízí se i automat

Motory budou k dispozici dva - o objemu 1,0 a 1,25 litru. Oba spalují benzín.  Základem nabídky pohonných jednotek je nový zážehový tříválec se standardním výkonem 51 kW. Ten si zákazník může koupit i ve verzi, která umožňuje jízdu na LPG. V tom případě se benzinová nádrž zmenší na 10 litrů a vedle ní se ocitne 35litrová na LPG. Prostor pro zavazadla a cestující i tak zůstane nezmenšen.

Za tento typ pohonu se oproti standardnímu litrovému benzinovému motoru připlácí 30000 Kč 

Vrchol nabídky tvoří prozatím čtyřválec 1,25 l.  Ten stojí o 20 tisíc Kč více než základní motor.

Všechny motory standardně spolupracují s pětistupňovou manuální převodovku. Čtyřválec kappa 1,25 l je k dispozici i s automatickou čtyřstupňovou převodovkou. Zájemce o ni si připlatí 20 000 Kč.

 

Právě se děje

Další zprávy