Smršť automobilových novinek letos začíná už v lednu

Radek Pecák Radek Pecák
5. 1. 2011 8:16
Představí se supersporty i auta v ceně do dvou set tisíc korun
Foto: Citroën

Velká část Čechů zajímajících se o automobily bude letos pravděpodobně nejvíce zvědavá na představení šesté modelové řady mladoboleslavské Škody. Na toto auto si ale budeme muset přinejmenším několik měsíců počkat. Mezitím se na českém trhu objeví řada jiných, často docela zásadních vozů.

Hned v prvních lednových dnech uvede na tuzemský trh Citroën novou generaci modelové řady C4. Tento hatchback konkuruje například Volkswagenu Golf či Opelu Astra. Citroën ještě letos začne zájemcům dodávat elektromobil C-Zero nebo sportovní verzi designového DS3 s názvem DS3 Racing. 

Nejzásadnější novinkou Opelu bude na konci roku hybridní vůz Ampera. Mezitím však už v lednu  nabídne na trhu kombík odvozený od loni představené nové generace astry, na jaře faceliftovanou corsu a v průběhu roku třetí generaci velkoprostorového vozu Zafira.

Sourozenec z koncernu GM Chevrolet také začne na peněženky kupců automobilů také hned v lednu útočit levným sedmimístným MPV Orlando. Kromě toho chce nabídnout malý hatchback Aveo, pětidveřový velký hatchback Cruze a také sportovní kupé Camaro. Zapomenout nelze ani na hybrid Volt.

MPV bude hodně

Mazda také nabídne nové MPV, velkou Mazdu 5, Toyota naopak malé MPV Verso S. Nejpodstatnější novinkou největší automobilky světa by se na konci roku měl stát nový yaris.

Z italských značek bude letos zřejmě nejaktivnější lancia. Ta nejenže nabídne nový malý Ypsilon, ale i velký sedan Thema vycházející z Chrysleru 300C a velké MPV, kterému za základ poslouží Grand Voyager.

Hodně aktivní, budou, ostatně jako i v několika minulých letech, značky KIA a Hyundai. Hyundai začne prodávat klasické kupé s poháněnou zadní nápravou Genesis, také se představí faceliftovaný minivůz i10, pak velké kombi  i40 a luxusní sedany Genesis a Equus.

Kia v květnu začne prodávat nové picanto a o pár měsíců později malý rodinný vůz rio.

Nový Focus se začne prodávat v březnu

Americká značka Ford, konkrétně její evropská divize ukáže v březnu nový focus, kterému bude chtít konkurovat například Peugeot se svojí faceliftovanou řadou 308.

Největší novinkou značky se lvem ve znaku se ale stane model 508, který nahrazuje jak 407, tak i 607. Dalším velkým autem, které se objeví hned zkraje roku, je sedan Latidude od Renaultu.

Luxusní značky Audi a BMW se letos chtějí orientovat zejména na sportovně zaměřené zákazníky. Novinkou Audi bude ostrá ahatchback RS3, které je určitě namířeno jako odpověď na BMW 1M. Audi ale bude mít i nový klasický sedan A6 a dále malé SUV Q3. 

Klasická řada 1 BMW v nové generaci by měla mít premiéru na podzim.

To Mercedes chce získat skutečné milovníky luxusu. Zejména díky nabídce nového čtyřdveřového kupé CLS. Letos by mělo být k mání i nové velké SUV řady ML.

Škoda je tajemná

Land Rover nabídne dokonce zcela nové SUV. Bude to nejmenší model ve výrobním portfoliu a ponese jméno Evoque. K mání bude pěti i třídveřová verze. Dalším velkým novým SUV na trhu by se mohla stát nová generace letitého Volva XC 90.

Z tohoto konceptu bude vycházet i nová malá Škodovka
Z tohoto konceptu bude vycházet i nová malá Škodovka | Foto: Aktuálně.cz

Přiznivci supersportů se už pravděpodobně nemohou dočkat března, kdy bude v Ženevě představeno nové velké dvanáctiválcové Lamborghini. Ferrari je zatím tajuplné, ale možná se už letos ukáže nástupce Enza. 

Ze značek koncernu Volkswagen bude (kromě zmiňovaného Audi) bude nejaktivnější samotný výrobce z Wolfsburgu. Na trh postupně uvede sedan Jetta, pick up Amarok, faceliftovaný kabriolet s pevnou skládací střechou EOS i golf s plátěnou skládací střechou. Také už je připraven nový nový brouk.

Tuzemská Škoda letos nabídne další (již šestou modelovou řadu), ale neví se, zda to bude již na jaře či na podzim. Navíc to bude první auto se znakem Škody, které se nebude vyrábět na území ČR, nýbrž ve slovenském závodě VW společně se sourozenci  se znáčkem VW a Seat.

 

Právě se děje

Další zprávy