Kupujete větší auto? Počkejte si na lepší nabídku

Radek Pecák Radek Pecák
16. 11. 2010 5:55
Letos se ještě čeká například na VW Passat či Suzuki Kizashi
Foto: Radek Pecák

Praha - Dříve trvalo automobilkám půl roku i déle než vůz prezentovaný při premiéře na nějakém světovém autosalonu uvedly do prodeje. Zvláště pak na menších trzích, k nimž stále patří i Česká republika.

V poslední době se však praxe mění. Výrobci chtějí, aby ten který nový model si mohli zákazníci koupit co možná nejdříve. A tak je pravděpodobné, že řada lidí už bude o letošních Vánocích jezdit v autě, který byl jako velké překvapení slavnostně odhalen teprve na počátku září v Paříži.

Letos to vypadá tak, že se těsně před koncem roku podstatně zvětší nabídka pro ty, kteří by si rádi pořídili nové auto v kategorii  střední třída, či velkoprostorový vůz. Na trh v těchto dnech přicházejí i dva doslova legendární automobily - Ford Mondeo a Volkswagen Passat. Zatímco v případě Mondea jde o typický facelift, tedy omlazení v polovině životního cyklu, v případě Passatu (byť zlé jazyky také říkají, že jde vlastně jen o větší facelift) ho výrobce prezentuje jako novou generaci. Oba modely vstoupí na trh  i v karosářské verzi kombi.

Aktivní Ford

Tuto nabídku manažerských automobilů doplní v samém závěru roku ještě faceliftovaný Renault Laguna a již se tak stalo v případě designérsky velice povedeného Volva V-60. Zatímco tento kombík od Volva patří spíše do kategorie luxusních vozů, další kombi odvozené od Opelu Astra je spíše nabídkou pro rodiny, případně obchodní zástupce.   

Ford je v závěru roku zvláště aktivní. Těm, kteří mají větší rodiny a touží po autě s velkým prostorem, nabídne již dostatečně prostorné MPV C-Max a ještě větší Grand C-Max. Ještě větším MPV je Renault Espace. U něj se ovšem nejedná o novou generaci, ale pouze o modernizaci. 

Na trh s vekými auty poprvé v Evropě vstupuje Suzuki. Nabídne sedan Kizashi. Ceny zatím české zastoupení nesdělilo, ale podle mluvčí Dominiky Vránové by se tak mělo stát během dvou příštích týdnů.

Mezi malými auty v posledních týdnech moc novinek nepřibylo. Výjimkou jsou nové generace úspěšných japonských vozů Suzuki Swift či Nissan Micra.

Nissan GTR bude k dodání až na jaře

Uvedení několika dalších aut již bylo také uvedeno, zákazníci se dozvědí nebo již dokonce znají ceny, mohou si auto u dealerů ještě letos objednat, ale fyzicky si do něj budou moci sednout až v prvních měsících roku 2011. To je případ například ďábelsky rychlého (a v nové verzi ještě ďábelštějšího) Nissanu GTR a naopak vozu pro klidné, ekologicky smýšlející povahy, kterým je Lexus CT 200h.

Hned začátek příštího roku  ale přinese další smršť novinek. Například Renault přiveze další velké auto - Latitude, Audi novou generaci vozu A6... Kromě aut s klasickými motory si už budeme moci začít kupovat i elektromobily.  

 

Právě se děje

Další zprávy