Opel Ampera bude stát více než milion korun

Radek Pecák Radek Pecák
14. 11. 2010 9:09
Maximální rychlost ampery má přesáhnout 160 km/hod
Foto: Opel

Je to sice elektromobil, který má ze všech největší dojezd, ale na druhou stranu se za to bude muset docela dost zaplatit. Výrobcem doporučená cena, za kterou si budou moci Opel Ampera koupit Evropané, totiž začíná na částce 42 900 eur. Je tedy jasné, že Čech si bude muset připravit nejméně milion korun.

Zájemci o nový vůz, který se začne dodávat do autosalonů na konei příštího roku, se mohou již nyní registrovat na internetových stránkách opel-ampera.com.

Opel sází na to, že ampera bude vyhovovat potřebám naprosté většiny uživatelů, protože většina lidí v Evropě denně autem neujede více než šedesát kilometrů . A to je právě dojezd ampery čistě na elektřinu.

Celkový dojezd je 500 km

Kdyby ale náhodou elektřina nestačila na celou cestu, má vůz vedle sady lithium-ionových akumulátorů o výkonu 16 kWh také benzinový motorek, který je schopen elektřinui vyrábět.  Zážehový motor pohání generátor, který dodává energii trakčnímu elektromotoru a dobíjí akumulátory. Akční rádius na jednu nádrž potom činí více než 500 km.

Tento systém znamená, že Ampera dokáže sloužit celé rodině jako normální rodinný automobil. Vybité akumulátory lze dobít z běžné elektrické sítě 230 V během tří hodin.

Uvnitř jen 4 sedadla

Podle zatím zveřejněných předběžných technických údajů bude Opel Ampera pouze čtyřmístný. Měl by být schopen dosáhnout maximální rychlost 161 km/hod, což zajistí výkon pohonné soustavy 150 koní. Lidé, kteří v něm budou cestovat, si nebudou moci s sebou vzít přiliš mnoho zavazadel. Objem kufru je totiž skromných 301 litrů, což je jen o litr více než kolik nabízí Škoda fabia s karosérií hatchback.   

Opel Ampera již stihl získat i první ocenění od odborné veřejnosti - například známý server www.whatcar.co.uk udělil Ampeře cenu „Greenest Car of the Year", francouzský magazín L'Automobile ocenil Amperu cenou za inovativnost, polský magazín Auto Swiat přisoudil Ampeře titul „Nejlepší elektromobil". 

 

Právě se děje

Další zprávy