Nové BMW X3: Ježíšek ho může přinést již letos

Radek Pecák Radek Pecák
17. 7. 2010 0:00
Vůz má hned několik "nej". Například největší displej navigace
Foto: BMW

Minulá generace BMW X3 byla nejprodávanějším vozem své kategorie. 20. listopadu se přiřítí na tuzemský trh nová. Znamená to, že někteří motoristé (ti, kteří nezlobili), by ho už letos mohli najít pod vánočním stromečkem.

BMW již odtajnilo všechny rozměry i výkony pro dvě motorické verze, které budou zatím nabízeny. Jednou z nich bude čtyřválcový turbodiesel modelu BMW X3 xDrive20d s výkonem oproti předchůdci zvětšeným o 5 kW na 135 kW/184 koní.  Současně ale přináší také snížení spotřeby o 14 procent na 5,6 l/100 km.

Druhou alternativou je provedení BMW X3 xDrive35i s přeplňovaným zážehovým řadovým šestiválcem o největším výkonu 225 kW/306 k. Ten má spotřebu 8,8 litru, ale zato dokáže auto rozjet až na 245 kilometrů v hodině. Zrychlení z nuly na stovku přijde dříve, než uplyne šest sekund.

Velká tak akorát

Nová X3 není vůbec malá, ale ani příliš nabubřelá. Na délku vůz měří 465 centimetrů, na výšku 166 a na šířku 188. Pozoruhodný je objem zavazadlového prostroru, který dosahuje 550 litrů.

BMW X3 má pochopitelně stálý pohon všech kol, přičemž elektronika dokáže podle jízdních poměrů měnit poměr točivého momentu posílaného na přední a zadní nápravu. Na přání je oddáván systém Performance Control, který dokáže současně přibrzdit vnitřní zadní kolo a přidat plyn, takže vůz lépe zatočí do zatáčky.

Cena zatím neznámá

Rovněž na přání budou dodávány elektronicky řízené tlumiče. Řidič si bude moci manuálně zvolit jeden z režimů normal, sport a sport+ a způsobit tak nejen "přitvrzení" tlumičů, ale i změnu charakteristiky reakce motoru na plyn, stabilizačního systému a u vozů s automatickou převodovkou i její způsob řazení.

Bezpečnostní výbava obsahuje mimo jiné šest airbagů, komfortní zase head up displej, couvací kameru s možností dívat se na vůz shora, možnost připojení k internetu, 8,8 palců velký displej navigace, což je největší hodnota v segmentu a řadu dalších vychytávek.

K úplnosti informací tak už chybí jen cena. Tu BMW oznámí později.

 

Právě se děje

Další zprávy