Nejpomalejší superauto? Šlapací Fahrradi Farfalla

Tomáš Rybecký
6. 8. 2012 7:46
Nejnovějším výtvorem firmy MT Racing je Fahrradi Farfalla FFX
Foto: Aktuálně.cz

Rychlý pohled na Fahrradi Farfalla FFX a mohli byste si myslet že se jedná o zvláštní edici od Ferrari. Při bližším prozkoumání si však všimnete extrémně úzkých kol a neobvyklého kokpitu. Něco zde nehraje - FFX totiž není superautem, ale šlapací hračkou.

Rakouská firma MT Racing má již ve sbírce výtvory jako superkolo Porsche Ferdinand GT3 RS. Se čtyřmi koly se technicky jedná o čtyřkolku. Design byl vytvarován podle nejvýkonnějšího Ferrari Enzo a dalších modelů Ferrari. Vůz však sám o sobě nemá pod kapotou žádné koně. Výkon závisí na dvojici šlapajících v kabině obklopené konstrukcí z hliníkových trubek. Převodovka šlapadla nabízí 11 převodových poměrů, ze kterých nevyjde žádná závratná rychlost, a tak může šlapací Ferrari závodit leda s chodci. A to i v noci - díky světlometům z 200 LED diod.

Název Fahrradi je slovní hříčkou, složením ze slov Fahrrad, německého slova pro kolo, a i, dodávajícího znění podobné Ferrari. Farfalla je podle italského slova pro motýla a odkazuje tím na část mechanismu.

Fahrradi Farfalla FFX je k vidění v  muzeu Lentos v rakouském Linci a firma zatím neplánuje výrobu dalších kusů ani jejich prodej.

 

Právě se děje

Další zprávy