Francie zavádí povinný alkoholtester v autech

Michal Karat
1. 3. 2012 4:50
Francie, země vína, se pouští do boje s opilými řidiči. Všichni musí vozit alkoholtester
Foto: Aktuálně.cz

Benevolence policie k alkoholu za volantem sice ve Francii zatím nekončí, překročení hranice půl promile ale hodlají francouzské úřady přísně postihovat.

Od 1. července 2012 vstoupí ve Francii v platnost nový předpis, který přikazuje řidičům i motocyklistům vozit s sebou tester na alkohol v krvi. Může jít o jednorázové testy, které budou dostupné v supermarketech nebo na čerpacích stanicích přibližně za 1,5 eura. Smyslem tohoto nařízení je, aby si řidič mohl po sklence vína snadno zjistit, zda se vejde do stanoveného limitu. Vyšším cílem je snížení počtu smrtelných nehod, na nichž se podílí řidiči pod vlivem alkoholu. Zatímco v Německu jde asi o 10 % nehod s tragickými následky, ve Francii to v roce 2010 bylo celých 30 % nehod.

Policisté budou první půlrok benevolentní, pokud tedy v létě pojedete přes Francii bez alkoholtestu, dostanete pouze varování. Od 1. listopadu 2012 ale můžete bez testu dostat pokutu 11 eur. Pokud navíc prokáže, že máte v krvi více než 0,5 promile, počítejte s pokutou 90 eur až 750 eur.

Jestliže se vaše hladina přehoupne až do pásma nad 0,8 promile, hrozí vám trest odnětí svobody až dva roky a zaplatíte pokutu až 4500 euro. 

 

Právě se děje

Další zprávy