Rodák? Nacista! Jméno Porsche zmizí z vítacích tabulí

Radek Pecák Jan Gazdík Radek Pecák, Jan Gazdík
17. 12. 2013 7:00
Z expozice připomínající život a dílo vratislavického rodáka již Němci odvezli exponáty.
Ještě o víkendu byly tyto tabule na příjezdových cestách do Vratislavic.
Ještě o víkendu byly tyto tabule na příjezdových cestách do Vratislavic. | Foto: Radek Pecák

Vratislavice - Nejpozději ve středu zmizí osm tabulí, jimiž Vratislavice nad Nisou vítají hosty u vjezdu do této liberecké městské části. Bylo na nich totiž jméno zdejšího rodáka Ferdinanda Porscheho.

"Městská rada mi uložila, abych odstranění tabulí zajistil do 18. prosince letošního roku," řekl online deníku Aktuálně.cz starosta Vratislavic Aleš Preisler.

Během posledních týdnů je to druhá událost, jíž se vedení obce distancuje od svého světově nejznámějšího rodáka.

Odstranění tabulí žádalo zhruba sto padesát obyvatel podepsaných pod peticí místního aktivisty Pavla Hrstky. Vadí jim totiž nacistická minulost slavného rodáka.

"Víme sice o tom, že existuje i poměrně velká skupina, která se naopak Porscheho zastává, ale to většinou nejsou místní, zatímco aktivity proti panu Porschemu jsou přímo od místních rodáků," vysvětluje Preisler, proč se radnice nakonec rozhodla požadavkům autorů petice vyhovět.

"Přesto si myslím, že je to poněkud nešťastná záležitost a že bychom se spíše měli zabývat pro život Vratislavic důležitějšími věcmi," dodává starosta.

Již předtím uspěl se svým požadavkem další obyvatel Vratislavic Petr Jirásko. Ten pro změnu žádal, aby se Památník Ferdinanda Porscheho v místním kulturním centru přejmenoval na Expozice Ferdinanda Porscheho a aby byly navíc na skleněné stěny objektu doplněny informace o nacistické minulosti této osobnosti. To se stalo letos v listopadu.

Ferdinand Porsche měl za druhé světové války dobré vztahy s vedením hitlerovského Německa.
Ferdinand Porsche měl za druhé světové války dobré vztahy s vedením hitlerovského Německa. | Foto: Aktuálně.cz

Auta odvezli zpět do Stuttgartu

Pravděpodobně v reakci na tento krok pak muzeum značky Porsche ve Stuttgartu odvezlo z Vratislavic zapůjčené automobily. "Prý je potřebují na jinou výstavu, sdělili," uvedl starosta Preisler. Podle něho teď není pravděpodobné, že by Němci zapůjčili nějaké jiné vozy.

Expozice tak zeje prázdnotou. "O jejím osudu bude jednat na svém příštím zasedání 6. ledna opět městská rada," dodává Preisler.

Petr Jirásko, který změny v minulém památníku prosadil, tvrdí, že v zásadě není proti tomu, aby se jméno Porsche v souvislosti s Vratislavicemi zmiňovalo. Proto třeba také nikdy neprotestoval proti pamětní desce na rodném domku konstruktéra u hlavní silnice. Domek je v současnosti ve vlastnictví mladoboleslavské automobilky Škoda. V současné době je prázdný a nevyhlíží právě vábně.

"Víte, mně nevadí, když se připomíná, že se zde tento člověk narodil. Jen chci, aby informace, které se o něm veřejnosti předávají, byly kompletní. Navíc jsem proti, aby se takovým lidem stavěly pomníky za obecní peníze," říká Jirásko.

Rodákem je i Henlein

A tak na počátku příštího roku zůstane právě zmiňovaná pamětní deska na zatím chátrajícím rodném domku jedinou připomínkou na druhého ze dvou zdejších známých rodáků. Tím prvním je Konrad Henlein, kterým se Vratislavice z pochopitelných důvodů rovněž chlubit nemohou.

I když historici připouštějí, že hlavní těžiště činnosti Ferdinanda Porscheho spočívalo především v konstruování automobilů a jejich součástí (je například autorem prvního hybridního vozu v dějinách a zakladatelem slavné značky sportovních aut), přesto nechtějí, aby se na nacistickou minulost této osobnosti zapomínalo.

"Ferdinand Porsche ale nebyl jediným technickým géniem, vědcem či průmyslníkem, jenž se dal vědomě do služeb nacismu nebo chytře využíval kontakty s nacistickými představiteli k rozvoji svého podnikání či technických nápadů," připomíná Ivo Pejčoch z Vojenského historického ústavu. Tím nejznámějším byl raketový konstruktér Wernher von Braun.

Podle Pejčocha jde o velmi poučné důkazy, že nacismus nebyl jen "pivní ideologií" primitivních členů SA, SS či gestapa, ale že s ním sympatizovaly i mnohé přední osobnosti německé inteligence, vědy či ekonomie.

„Zejména proto bychom si to měli připomínat. To je hlavní memento života geniálního konstruktéra Ferdinanda Porscheho, jenž svými technickými nápady předběhl dobu a udivuje odborníky dodnes," podtrhává Pejčoch. Přesto ale za hlavní těžiště života německého konstruktéra spatřuje historik civilní projekty.

Spory o to, zda má Porsche být, či nebýt ve Vratislavicích připomínán, zatím nechávají chladnou mladoboleslavskou Škodovku, která vlastní zmíněný rodný dům konstruktéra. "Uvedené se nás jako společnosti nijak netýká. Jde o diskusi občanů s městskou částí o aktivitách zástupců samosprávy, které se nijak netýkají rodného domu F. Porscheho, proto není z naší strany důvod situaci nějak komentovat," říká Vítězslav Kodym z tiskového oddělení automobilky Škoda.

Podle informací Aktuálně.cz chce Škoda již příští rok začít s přestavbou domku do podoby, jakou měl v době, kdy zde Ferdinand Porsche žil. Otevření je nejspíše plánováno na rok 2015, kdy uplyne 140 let od narození zakladatele jedné ze značek, které dnes patří do koncernu Volkswagen.

 

Právě se děje

Další zprávy