Ofenziva Fordu: Nač se mají příznivci značky těšit?

Radek Pecák Radek Pecák
11. 12. 2013 6:15
Ford chce posilovat v segmentu sportovně užitkových a také městských vozů
Ford Edge přijede do Evropy za dva roky.
Ford Edge přijede do Evropy za dva roky. | Foto: Radek Pecák

Ještě během loňského ročníku akce Go Further, který se konal v Amsterodamu, slibovali čelní představitelé Fordu evropským zákazníkům 15 nových modelů, které se představí v následujícím období. Letos, na obdobné akci v Barceloně, už přidali dalších deset.

Dealeři a také zákazníci se tedy mohou těšit v příštích pěti letech na celkem 25 novinek s modrým oválem na přídi vozu.

Vlajkovou lodí značky se také v Evropě stane nová generace Fordu Mustang (více zde). Příchod tohoto kultovního automobilu  na evropský kontinent se plánuje na rok 2015.

Další do rodiny užitkových vozů - Courier.
Další do rodiny užitkových vozů - Courier. | Foto: Radek Pecák

Ford chce také posílit své šance na získání zákazníků, kteří touží po nějakém sportovně užitkovém voze. Proto na "starý kontinent" přiveze malé SUV Ecosport s pátými dveřmi otevírajícími se do strany. Na nich je navíc umístěné rezervní kolo.

Naopak těm, kterým svojí velikostí nestačí již prodávaný Ford Kuga, bude určen Ford Edge. Ten existuje zatím pouze jako koncept, ale do dvou let by mělo být k dispozici hotové auto. Sportovně užitkových vozů chce Ford v Evropě do roku 2018 prodávat třikrát více než v současnosti. Našlápnuto má dobře. Pro model Kuga už se navyšovala kapacita výroby.

Uvádění modelu Ford Ecosport na trh již začalo.
Uvádění modelu Ford Ecosport na trh již začalo. | Foto: Radek Pecák

V Evropě Ford dosáhne na zisk za dva roky

Nové modely mají evropskému Fordu pomoci navrátit se k ziskovému hospodaření. To by mělo podle prezidenta Ford of Europe Stephena Odella nastat v roce 2015. Už letos ale firma registruje zvýšený zájem o své automobily a lepší výsledky než vloni.

Končí tak doba omezování investic - v uplynulém roce Ford snížil svoji výrobní kapacitu v evropských továrnách o osmnáct procent, ale tento proces je již nyní ukončen. Naopak, jak účastníkům evropské konference v Barceloně slíbil potomek zakladatele značky Bill Ford, plánují se rozsáhlé investice do nových modelů a technologií.

Městský vůz Ka bude mít tentokrát pětici dveří.
Městský vůz Ka bude mít tentokrát pětici dveří. | Foto: Radek Pecák

V příštím roce Ford dokončí v Evropě obnovu svých užitkových modelů. Rodinu dodávek doplní malý Courier a velký Transit.

Velký potenciál vidí Ford pro nadcházející roky také v segmentu malých městských aut. Do dvou let se představí definitivní verze modelu Ka, který si Ford tentokrát vyvinul zcela sám a který bude vyrábět v Brazílii. Jak je zřejmé z konceptu vozu, který si účastníci barcelonské konference mohli zblízka prohlédnout, půjde o pětidveřový automobil. Tento segment by měl podle předpokladů specialistů Fordu vzrůst během příštích čtyř let o více než třetinu, a je proto žádoucí mít v nabídce nový zajímavý model.

Ford chce své zákazníky přilákat i novými unikátními technologiemi. Odell zmínil například sedadlo s monitorováním srdečního tepu řidiče, systém pro zcela automatické parkování bez přítomnosti řidiče ve voze či asistenta pro jízdu v kolonách.

 

Právě se děje

Další zprávy