Cesta na hory i k moři zdraží. Rakousko má nové známky

Radek Pecák Radek Pecák
30. 11. 2013 9:45
Rakušané začínají tento víkend kontrolovat dálniční známky i u Kufsteinu.
Rakouská dálniční známka na rok 2014.
Rakouská dálniční známka na rok 2014. | Foto: UAMK

Cesta po rakouských dálnicích zdraží. Desetidenní dálniční známka pro rok 2014, která začíná platit od neděle 1. prosince, přijde už na 8,5 eura. Dvouměsíční nově stojí 24,8 eura, celoroční pak 82,7 eura.

"Jde o zdražení kolem 2,6 procenta," upřesňuje Petr Vomáčka z tuzemského Ústředního automotoklubu ÚAMK. Jízda bez nálepky se však nevyplatí. Přistižení motoristé si musí nejen okamžitě koupit známku, ale také zaplatit pokutu 120 eur.

Vomáčka upozorňuje, že známky nesmí být vylepeny na horním okraji čelního skla v zatmaveném protislunečním pruhu.

Kamery na dálnicích podle něj dokážou i poznat, zda motorista má originální dálniční známku, nebo vypůjčenou a přelepenou z jiného vozidla. "Rakouské známky v sobě mají mikročástice, které kamery umí "číst" a při odlepení zůstanou na původním místě. Za takový odhalený podvod pak hrozí opravdu velká pokuta," dodává Vomáčka. 

Kromě pistáciové barvy je novinkou pro zimní sezónu i to, že Rakušané znovu začnou kontrolovat, zda mají vozidla vylepenou dálniční známku rovněž na šestikilometrovém úseku mezi německo-rakouskou hranicí u Kiefersfeldenu a exitem Kufstein-Süd. Tam se dosud tolerovala jízda bez známky. Jde přitom o frekventovanou trasu, po které směřují motoristé z německého Mnichova například do zimního střediska Kitzbühel a dalších.

Pozor na nedělní blokádu

Zavedení mýta na tomto úseku se nelíbí také občanským iniciativám. "Ty tak již na tuto neděli 1. prosince plánují od devíti do dvanácti hodin dopoledne demonstraci na dálnici u Kufsteinu," informuje Vomáčka.

Bavorská dálnice A 93 v úseku Inntaldreieck - Kufstein bude v tuto dobu zřejmě kompletně uzavřena. "Pokud se chcete vyhnout blokádě, doporučujeme zvolit trasu přes západněji položený průsmyk Achenpass," dodává Vomáčka.

Ústřední Automotoklub také upozorňuje tuzemské motoristy na to, že letošní brzký příchod zimy uspíšil uzavření řady alpských průsmyku. Aktuální informace lze nepřetržitě získat na čísle informační linky1230.

V Rakousko rovněž platí povinnost používat zimní pneumatiky a na úsecích s příslušnou dopravní značkou dokonce řetězy.

Řidiči, kteří za zimních podmínek na silnici cestují na letních pneumatikách, musí podle závažnosti přestupku počítat s pokutami od 35 do 5000 eur. Podobné opatření platí také v Itálii, kde si viníci musí připravit 80 až 380 eur, ve Francii pak 50 až 150 eur. V Německu jsou pokuty od 40 do 80 eur a ve Švýcarsku 100 franků.

 

Právě se děje

Další zprávy