Dveře se za jízdy samy otevřou. Auta musí do servisu

Radek Pecák Radek Pecák
1. 10. 2013 5:46
Jen v posledních deseti zářijových dnech vyhlásily automobilky šest velkých svolávacích akcí.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Radek Pecák

Jen v posledních deseti zářijových dnech vyhlásily světové automobilky šest velkých svolávacích akcí. Drtivá většina se nicméně netýká modelů či konkrétních sérií, které se dostaly k zákazníkům v České republice.

Nissanům zhasíná motor 

Největší svolávací akci nyní organizuje Nissan. Po celém světě svolává 909 000 vozů k opravě vadných senzorů, které mohou způsobit zhasnutí motoru.

Automobilka nemá v souvislosti s tímto problémem zprávy o nehodách nebo zraněních. Drtivá většina svolávaných aut je na území Japonska. Do servisů však zamíří také vozy v Severní Americe a Evropě. "Zatím nemáme zprávy o tom, zda budeme obesílat s pozvánkou k návštěvě servisů i zákazníky v tuzemsku," sdělil Marek Vodička z tuzemského zastoupení Nissanu.   

Nissan ve svolávaných vozech vymění plynový pedál a upraví software pro kontrolu motoru. Oprava si vyžádá zhruba 90 minut. Mezi svolávanými vozy jsou například modely Infiniti M, Serena, X-trail, Lafesta a Fuga.

Mazda: Dveře se mohou samy otevřít

Japonská automobilka Mazda Motor svolá ve Spojených státech zhruba 161 400 automobilů k opravě dveří, které se mohou během jízdy otevřít. Problém se týká šesti modelů z let 2009 až 2013. Automobilka upozornila, že v souvislosti s tímto problémem ale nemá žádné zprávy o nehodách ani zraněních.

"Jde skutečně pouze o vozy prodávané na území USA," uklidňuje majitele Mazd mluvčí této automobilky v České republice Markéta Kuklová.

Toyota svolává majitele dodávek

Další japonský výrobce automobilů, Toyota Motor, svolává v Severní Americe do servisů zhruba 694 000 dodávkových vozů Sienna k opravě problému s řadicí pákou.  Problém může vést k samovolnému rozjetí zaparkovaného automobilu.

Toyota v souvislosti s tímto problémem eviduje zprávy o 21 menších nehodách ve Spojených státech a třech v Kanadě. Ve dvou případech také lidé utrpěli menší zranění. Opatření se kromě USA, Kanady a Mexika týká rovněž 300 vozů v Německu a deseti vozů v Guatemale.

Honda a airbagy

Pro změnu s airbagy mohou mít problém vozy, které japonská automobilka Honda Motor prodala ve Spojených státech, Kanadě, Austrálii a Japonsku. Celkem svolává k opravě více než 405 000 vozů, které mohou mít vadný počítačový čip u systému airbagů.

Foto: Aktuálně.cz

Nehody v souvislosti s tím zaznamenány nebyly, objevily se ale zprávy o několika případech poranění ruky, což způsobil airbag, který se samovolně a nečekaně spustil.

Brzdy u vozů Hyundai a KIA

Zatím jen v Jižní Koreji svolávají své vozy do servisů značky Hyundai Motor a Kia Motors. Akce se týká více než 660 000 vozů.

Automobilky uvedly, že je nutné vyřešit problém související s brzdami, a dodaly, že opatření možná rozšíří i na další země. Firmy už dříve kvůli stejnému problému svolaly přes 1,8 milionu vozů ve Spojených státech.

BMW vymění držák žárovky

Téměř až úsměvně vypadá svolávací akce německé automobilky BMW. Ta svolává ve Spojených státech ke kontrole 134 100 sedanů řady 5. Důvodem je možný problém se zadními světly.

Kontrola se týká vozů 528i, 535i, 550i a M5 z modelových let 2008 až 2010. Automobilka všem vymění zdarma držák žárovky u zadního světla, protože hrozí, že by žárovky mohly kvůli problému s konektorem přestat svítit.

"BMW zatím neobdržela zprávu, že by problém s osvětlením způsobil nehodu nebo zranění," uvedla agentura Reuters. BMW již na počátku letošního roku musela svolat k opravě v USA a Kanadě zhruba 600 000 vozů. Důvodem byl problém s posilovači brzd a závada, která mohla způsobit zhasínání motoru.

Za zatím největší svolávací akcí stojí Toyota, která od roku 2009 kvůli potížím s nechtěným zrychlováním a dalším bezpečnostním problémům svolala po celém světě přes 14 milionů automobilů.

 

Právě se děje

Další zprávy