Bezklíčkové odemykání aut může být pro majitele rizikem

Radek Pecák Radek Pecák
6. 8. 2013 11:23
Zveřejnit způsob prolomení bezpečnostního kódu zakázal britským vědcům soud
Vzít za kliku a nemuset hledat klíček je pohodlné
Vzít za kliku a nemuset hledat klíček je pohodlné | Foto: Radek Pecák

Mít auto vybavené takzvaným Keyless systémem - tedy tím, který umožňuje nastoupit do vozu a nastartovat motor, aniž by člověk musel vyndavat klíč z kapsy a někam ho zasunovat, je určitě pohodlné. Zvláště ve chvíli, kdy řidič přichází k auto ověšený taškami s nákupem.

Nicméně toto pohodlí má svá rizika. V posledních dnech se k tomuto tématu objevily hned dvě informace. Tou první je práce vědců z birminghamské univerzity, kteří se chystali na sympoziu zveřejnit postup, jak lze prolomit  algoritmus Megamos Krypto. Právě ten má chránit komunikaci mezi klíčem a ostatními systémy automobilů luxusních značek koncernu Volkswagen, tedy Audi, Porsche, Bentley a Lamborghini.

Soud to ovšem zakázal.

Na to, že jsou tyto systémy i v případě výrobků jiných značek rizikové, upozorňuje i tuzemská společnost Cebia, která se zabývá prověřováním ojetých vozidel.

Startování tlačítkem zákazníci vyžadují
Startování tlačítkem zákazníci vyžadují | Foto: Radek Pecák

Podle marketingového a PR manažera Jana Dryáka nová technologie Q-Key umožňuje otevření a nastartování vozu beze stopy a bez použití násilí během pár vteřin. Nebezpečí se týká statisíců vozidel v ČR, protože technologií Keyless je vybaveno stále více vozů nejen prémiových značek.

Jen u nás jezdí takových aut 150 tisíc

"Podle našeho odhadu se na českých silnicích pohybuje přes 150 tisíc vozidel vybavených bezklíčkové otevírání a startování vozu, kteří netuší, jak snadné je odcizení jejich vozidla," říká Ing. Martin Pajer, ředitel společnosti Cebia.

Postup krádeže vozidla vybaveného Keyless systémem je jednoduchý a vyžaduje účast dvou lidí. Jeden zloděj se speciální čtečkou (scannerem) se dostane do bezprostřední blízkosti majitele vozu, který má u sebe Keyless klíč k vozidlu a druhý s přijímačem signálu je v blízkosti auta.

Technologie Q-Key umožní prodloužení signálu vysílaného klíčem až o 400 metrů a zloděj pohodlně otevře auto, stiskem startovacího tlačítka na palubní desce nastartuje a odjede. Vše proběhne naprosto bez kontaktu s vozidlem i jeho majitelem a tudíž beze stopy.

Cebia proto doporučuje kombinovat zabezpečení vozu i s dalšími způsoby. Například pokud má majitel auta automobilová skla označená bezpečnostním kódem, je to pro zloděje, který musí auto prodat vždy pod běžnou tržní cenou, značná komplikace. Musí totiž pak auto kompletně přesklít a to není levná záležitost. Navíc těžko sežene skla stejného roku výroby, jako je auto a každý pak běžným srovnáním data výroby na skle s rokem výroby vozidla pozná, že něco není v pořádku.

 

Právě se děje

Další zprávy