Slovensko sníží pokuty. Také za vysokou rychlost

ČTK Radek Pecák ČTK, Radek Pecák
1. 7. 2013 13:42
Počet mrtvých na silnicích se za pět let na Slovensku snížil o polovinu
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz

Deset euro, tedy zhruba 250 Kč, ušetří od podzimu každý řidič, kterého slovenská dopravní policie přistihne při některém z méně závažných dopravních přestupků.

Ministerstvo vnitra Slovenské republiky totiž připravuje snížení pokut za běžné dopravní přestupky. Nová výše pokuty, jak informoval ministr Kaliňák, bude 50 eur (1300 korun), místo dosavadních 60 eur.

Úpravu musí ještě schválit parlament.

Je to první snížení taxy po řadě zvyšování. To se dělo kvůli vysokému počtu nehod, kvůli kterému země v této oblasti neplnila své závazky vůči Evropské unii.

U závažných přestupků se nic nemění 

Mezitím se situace na slovenských silnicích podle Kaliňáka zlepšila. Zatímco v roce 2007 si dopravní nehody v zemi vyžádaly 627 lidských životů, loni to bylo 296 obětí. "Řidiči jezdí mnohem pozorněji, mnohem disciplinovaněji. Mám pocit, že i ministerstvo vnitra by na tuto situaci mělo odpovědět - rozhodli jsme se proto snížit základní sazbu pokuty," řekl Kaliňák.

Pokuta 60 eur nyní hrozí řidičům za řadu přestupků, jako například za nepoužití bezpečnostních pásů, nedání přednosti v jízdě nebo za mírné překročení maximální povolené rychlosti. "Tento vstřícný krok policie má naznačit, že nejde o pokuty, ale o bezpečnost na silnicích," tvrdil Kaliňák.

Za vážnější provinění, jako například za řízení vozidla pod vlivem alkoholu nebo drog případně za výrazné překročení nejvyšší povolené rychlosti budou řidičům nadále hrozit vysoké pokuty a zadržení řidičského průkazu.

 

Právě se děje

Další zprávy