Tak vypadá nová Škoda Rapid. Odmaskovali jsme prototyp

Radek Pecák Monika Kuncová Radek Pecák, Monika Kuncová
2. 7. 2013 6:10
Rapid Spaceback se stane jedenáctým typem vyráběným v mladoboleslavské automobilce
V takové podobě se nová varianta Škody Rapid představí ve Frankfurtu.
V takové podobě se nová varianta Škody Rapid představí ve Frankfurtu. | Foto: Radek Pecák

Nová Škoda Rapid Spaceback, která se představí v polovině září při světovém autosalonu na frankfurtském výstavišti, bude mít oproti dosud prodávanému modelu změněnou pouze zadní část.

Podle špionážních fotografií i podle neoficiálních informací přímo z mladoboleslavské Škodovky má Spaceback stejný podvozek jako rapid s karosérií liftback.

Vyplývá to také z čerstvé fotografie, kterou redaktor online deníku Aktuálně.cz pořídil v běžném provozu na silnici R10 Praha - Mladá Boleslav. Protože je na kvalitní fotografii poměrně dobře rozpoznatelné, které díly jsou překryté kamufláží a které jsou již originální, redakční grafik vůz "odmaskoval." 

Zamaskovaný prototyp v běžném provozu.
Zamaskovaný prototyp v běžném provozu. | Foto: Radek Pecák

Karosérie obou těchto variant budou až po druhý střešní sloupek shodné. Konstruktéři museli naopak připravit zcela nové zadní dveře a také zadní sloupek či víko zavazadlového prostoru. Na něm nebude chybět typický trojúhelníkový prolis a podobně jako u rapidu liftback zadní nárazník opticky "odlehčí" spodní černá část.

Na voze, který se začne prodávat na podzim, nebudou žádné ochranné lišty. Tento prvek již Škoda, podle mnohých bohužel, již opustila.

Shodné, nebo přinejmenším velmi podobné, budou svítilny na zádi a také nárazník.

Velikost zavazadlového prostoru se kvůli shodnému převisu karosérie za zadní nápravou buď vůbec nezmění, nebo přibude jen pár litrů například díky jinému umístění rolety či plata. Na rozdíl od liftbacku se však vejde více věcí do prostoru nad tímto krytem až po střechu. 

Fotogalerie: Kamuflovaná Škoda Rapid Spaceback

Rapid Spaceback se stane jedenáctým vyráběným typem automobilu, který nyní Škoda nabízí svým zákazníkům. Letos již představila octaviii liftback i octavii combi a také modernizovanou Škodu Superb ve verzi limuzína i kombi. Čeká se také facelift SUV Yeti.

Automobilka plánuje, že se rapid stane po octavii druhým nejprodávanějším modelem Škody. Spaceback má k tomuto cíli napomoci. "Předpokládám, že například u nás bude tato varianta minimálně stejně žádaná jako dosud prodávaný liftback," odhaduje například šéf Škoda Česká republika Petr Pečenka.

Rapid Spaceback se bude vyrábět v Mladé Boleslavi, na lince, kde dělníci nyní montují fabii hatchback i fabii combi.

Retrogalerie: Škodovka jako kombík. Od padesátých let k dnešku

 

Právě se děje

Další zprávy