Suzuki už vyrobila 50 milionů aut. Zvládla to za 58 let

Radek Pecák Radek Pecák
10. 4. 2013 6:08
První automobil japonské značky se jmenoval Suzulight
Foto: Aktuálně.cz

Jak Suzuki dosahovala jubileí:

  • 10 milionů   červen 1989
  • 20 milionů   červen 1998
  • 30 milionů   říjen 2004
  • 40 milionů   červen 2009
  • 50 milionů   březen 2013

Mladoboleslavská Škoda, automobilka s více než stoletou tradicí, letos v únoru slavila 15 milionů vyrobených aut za dobu své existence.

Japonská firma Suzuki o měsíc později ohlásila, že pokořila metu 50 milionů prodaných aut. Dokázala to za 58 let od představení prvního automobilu.

Sama Společnost Suzuki existuje již od roku 1909. Založil ji v japonském přístavním městečku Hamamatsu Michio Suzuki. Začínalo se tkalcovskými stavy.

Už v roce 1937 byly sice učiněny pokusy se zavedením výroby motorových vozidel, ale druhá světová válka plány překazila. Teprve na počátku 50. let, když výroba tkalcovských stavů přestala být výnosná, oprášil Suzuki předválečné projekty.

Nejprve přišel na řadu již v roce 1952 motocykl. Byl to vlastně moped s označením Power Free. Motor měl výkon jednu koňskou sílu a jet se dalo buď pouze na motor, nebo pouze díky šlapání, případně s kombinací obojího. Projekt byl úspěšný, japonská vláda poskytla peníze na další vývoj motocyklů a mohla vzniknout Suzuki Motor Company.

Model Suzulight byl prvním automobilem v nabídce značky
Model Suzulight byl prvním automobilem v nabídce značky | Foto: Aktuálně.cz

První automobil - Suzuki Suzulight - se představil v roce 1955. Ani to nebyl žádný rychlík. Motor se zdvihovým objemem válců 360 cm3 poháněl přední kola.

Orientace na auta začala až v 80. letech

Hlavním výrobním programem  přesto, až do sedmdesátých let minulého století, byly motocykly. V 80. letech začala firma s výrobou terénních vozidel  a v roce 1989 se poprvé představil u nás nejznámější model Swift.

Nyní značka v České republice prodává sedm vozů -Alto, Splash, Swift a SX4, off-road Jimny, SUV Grand Vitara a sedan Kizashi.

Nejvíce z 50 milionů prodaných vozů si koupili Japonci (plných 44 procent), dalších 37 procent vozů našlo svého majitele v jiných zemích Asie. Evropa se na celkových prodejích podílí 11 procenty, Severní Amerika třemi a Jižní Amerika dvěma procenty.

Po celém světě  má nyní Suzuki 12 továren, jedna z nich je v Maďarsku. Zde se pro evropský trh vyrábějí vozy Splash, Swift a SX4.

 

Právě se děje

Další zprávy