Škoda otevírá v Mladé Boleslavi nové muzeum

Radek Pecák Radek Pecák
26. 11. 2012 6:37
Muzeum změnilo svoji tvář po sedmnácti letech
Foto: Škoda Auto

Čtrnáct milníků své historie od prvního jízdního kola až po designovou studii Vision D ukazuje nová expozice muzea Škoda Auto v Mladé Boleslavi. Pro veřejnost se otevírá v úterý po devítiměsíční rekonstrukci.

Nyní bude možno na 1800 metrech čtverečních vidět 46 aut, motocyklů, jízdních kol a dalších 500 exponátů.

Muzeum se nadále nachází v bývalé tovární budově s více než stoletou historií. Kromě motorů se zde v minulosti vyráběly i některé historické modely. Z budovy však nyní zbylo jen historické zdivo. 

Milníiky historie
Milníiky historie | Foto: Škoda Auto

"Cílem bylo prostor více otevřít," uvedla ředitelka Muzea Škoda Margit Adamová Černá. Největším lákadlem pro nové návštěvníky zůstane podle ředitelky možnost vidět historii značky i výrobu aut při prohlídce závodu.

Výši investice do rekonstrukce ředitelka nespecifikovala, podle ní se pohybuje ve "dvouciferném čísle milionů eur". "Je to investice, která se firmě rozhodně několikanásobně vrátí a vyplatí, protože to je investice do image a propagace značky," dodala. 

Evoluce, tradice a preciznost

Muzeum je teď koncipováno do tří okruhů v samostatných prostorách. V sekci Evoluce jsou k vidění nejdůležitější produkty od prvního jízdního kola, motocykl, trojkolku, první automobil z roku 1906 o výkonu sedm koňských sil a další významné výrobky až po designovou studii Vision D. 

Milníiky historie
Milníiky historie | Foto: Škoda Auto

V hale se nachází i čtyřpatrový regál nesoucí 20 unikátních modelů, například závodní okruhový speciál Spider 720. Je zde i automobil, který hrál hlavní roli ve filmu Upír z Ferratu.

Oddělení Tradice pak prostřednictvím párů aut z různých dob přibližuje mimo jiné účast značky v motosportu, auta pro státníky i nejširší masy, vývoj loga i osobnosti či události spojené se značkou.

V poslední sekci Preciznost mohou  lidé na čtyřech exponátech v různém stádiu rozpracování  vidět, jakým způsobem se rekonstruuje historický automobil.

Prohlídka bez průvodce stojí 70 korun, za možnost zavítat i do závodu se připlácí 40 korun.  Otevřeno bude denně od 9:00 do 17:00 s výjimkou vánočních svátků a Nového roku.

 

Právě se děje

Další zprávy