Nová Škoda Citigo 4x jinak. Chystá se i sportovní verze

Radek Pecák Radek Pecák
22. 5. 2012 5:00
Potvrzeny jsou i elektromobil a verze na stlačený zemní plyn
Foto: Škoda-Auto

Prvního dubna vydaly některé automobilové servery zprávu o tom, že Škodovka začíná prodávat verzi RS. Nyní se zdá, že vůbec nešlo o aprílový žert.

Během srazu sportovních automobilů koncernu Volkswagen na březích rakouského jezera Wörthersee totiž automobilka představila designovou studii Škoda Citigo Rally.

Bílý vůz s černou střechou a několika černými doplňky poutal pozornost masivními nárazníky, střešním spojlerem a přídí s velkým nasávacím otvorem.

Volkswagen Up! GT se zatím prezentoval jen ve velmi realistickém konceptu.
Volkswagen Up! GT se zatím prezentoval jen ve velmi realistickém konceptu. | Foto: Radek Pecák

Vůz měl rozšířené křídlo, zvětšený rozchod kol, a tudíž i do boků vytažené blatníky a prahy. Na zádi se skvělo mohutné přítlačné křídlo a centrálně umístěná koncovka výfuku. Uvnitř byly skořepinové sedačky a dokonce trubkový bezpečnostní rám.

Na tratě rally asi nevyjede

"Z převažujících reakcí návštěvníků GTI srazu u jezera Wörthersee je zřejmé, že automobil, který je v tuto chvíli pouze designovou studií, by řada z nich ráda viděla i na silnicích," uvádí společnost Škoda Auto v oficiální tiskové zprávě.

Pokud Škoda Citigo RS skutečně vyjede z bratislavské továrny koncernu Volkswagen, kde se model Citigo vyrábí, stane se to nejspíše příští nebo přespříští rok. Samozřejmě ale nebude vypadat stejně jako tuningová verze Citigo Rally, přestože nějaký ten spojler na karosérii určitě najdeme.

Technické řešení Škody Citigio CNG bude identické.
Technické řešení Škody Citigio CNG bude identické. | Foto: Aktuálně.cz

Jsou nejméně tři důvody, proč sportovní Škoda Citigo velmi pravděpodobně opravdu vznikne:

1) Sportovní variantu má Škoda již ve dvou modelových řadách.

2) Škoda potřebuje oslovit mladé a mužské zákazníky. Dosud se totiž obchodníci shodovali, že Citigo si budou kupovat hlavně starší páry jako své poslední auto, případně ho k osmnáctinám či po absolvování maturity obdrží dcera jako dárek od rodičů.

3) Sportovní variantu připravuje Volkswagen pro svůj Up! A to je vlastně hlavní důvod. Vývoj nebude Škodu stát prakticky nic, protože automobil bude až na pár plastových a plechových dílů technicky identický s vozem VW Up! GT.

Pod kapotou by se měl objevit stokoňový motor, což by na zábavu vzhledem k nízké hmotnosti vozu mohlo stačit.

Potvrzen je také příchod elektromobilu.
Potvrzen je také příchod elektromobilu. | Foto: Aktuálně.cz

Na plyn i elektřinu

Sportovní verze bude zřejmě vzhledově nejatraktivnější mezi nabízenými verzemi Citigo. Vedle ní se však relativně brzy objeví minimálně ještě další dvě.

První bude verze spalující stlačený zemní plyn (CNG). Na toto palivo díky nádržím zabudovaným pod podlahou ujede přes 300 kilometrů a stále bude mít v rezervě benzin ve zmenšené nádrži na deset litrů.

Další verzí se pak stane elektromobil. O tom, že ho Škoda připravuje, se zmínil sám předseda představenstva Winfried Vahland. I v tomto případě půjde o téměř identický vůz jako Volkswagen E-UP. Ten vyjede z Bratislavy již příští rok. Počet verzí Citigo tak dosáhne čísla čtyři.

Pro podobné designové kreace vedení Škody pochopení nemá .
Pro podobné designové kreace vedení Škody pochopení nemá . | Foto: Aktuálně.cz

S pravděpodobností hraničící s jistotou naopak Škodovka nenabídne zákazníkům verzi scout (obdobu Cross-Upu) ani kabriolet nebo vozítko pro zábavu, jako je další koncept Volkswagenu z letošní Ženevy - Buggy Up!

--------------------------------------------------------------------------------

Prodej aut Škoda Citigo.

 

Právě se děje

Další zprávy