Octavie RS do služeb policie? Mohly by doplnit passaty

Radek Pecák Radek Pecák
19. 4. 2012 4:00
Rychlé policejní "stíhače" mají být výhledově téměř ve všech okresech
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Flotila rychlých policejních aut, která začala na tuzemských komunikacích "úřadovat" v roce 2009 a před pár dny se rozšířila na 35 kusů, nadále poroste. I když další auta už zřejmě budou o něco pomalejší. Typově by se mohlo jednat o Škody Octavie RS a jim podobná auta.

Tak to plánuje šéf tuzemské dopravní policie Leoš Tržil.  

"Rád bych měl příští rok k dispozici zhruba 50 až 52 rychlých aut pro dopravní policisty," řekl šéf republikové dopravní policie Leoš Tržil.

"Předpokládáme, že výběrové řízení by mohlo být vyhlášenojiž letos na podzim," sdělil Tržil. Část z nových vozů má nahradit původní Passaty R36 z roku 2009, které už mají najeto ke třem stovkám tisíc kilometrů. Další nové vozy dostanou dopravní inspektoráty na různých místech v republice.

"Nemyslím si, že by nutně musela být takováto vozidla v každém okrese, ale tam, kudy vede frekventovaná komunikace, by být měla," vysvětlil Tržil. Právě na silnicích první třídy totiž v poslední době přibývá nehod, včetně těch nejzávažnějších.

Někde by stačila Octavia RS

Ačkoliv s typem VW Passat panuje podle šéfa dopravní policie velká spokojenost, Tržil se nebrání ani jinému typu. "Mimo dálnice a rychlostní silnice by možná postačoval i méně výkonný vůz než je Passat 3,6 V6 FSI. Umím si představit typově například Octavii RS," dodal. Ta má v současném provedení 200 koňských sil a maximální rychlost má zhruba o deset kilometrů nižší než passat. Rozhodne se ale na základě výsledků výběrového řízení.

Tržil tvrdí, že na zakoupení nových rychlých policejních vozidel stát rozhodně neprodělá. Jen původní Passaty R36 totiž zjistily za 38 měsíců služby od ledna 2009 do konce letošního února přes 84 000 přestupků a na místě vybraly přes 88 milionů korun. Dalších skoro pět tisíc přestupků se řešilo ve správním řízení.

Nové Passaty, které jsou nyní jak ve verzi sedan, tak i kombi a mají podstatně civilnější vzhled než původní Passaty R36, dostala především krajská ředitelství dopravní policie. Dva budou sloužit i v Praze. Nejvíce se zahustí síť rozmístění těchto rychlých vozů ve středních Čechách a na jižní Moravě. Potkávat je tedy budou řidiči na tranzitních komunikacích v okresech Mladá Boleslav, Příbram, Kladno, Uherské Hradiště a také u Mikulova. Jen jeden skončil na klasickém dálničním oddělení - v Řehlovicích, jako náhrada za původní, zničený při dopravní nehodě.

Nové Passaty jsou vybavené lepším radarem a dalším technickým zařízením. Radar může měřit rychlost před sebou i za sebou, jak při jízdě, tak během zastávky, další vybavení zase umožní automaticky prověřit na základě vyfotografované registrační značky, zda vůz nebyl ukradený, zda nemá vyměněnou registrační značku či prošlou technickou kontrolu.

K řízení nové série dvaceti vozů bylo vyškoleno celkem 200 řidičů, mohou tedy sloužit prakticky neptřetržitě.

 

Právě se děje

Další zprávy