Kde hrozí nejméně dopravních nehod? Nový žebříček měst

Radek Pecák Radek Pecák
11. 4. 2012 5:00
Mezi krajskými městy dlouhodobě vede Jihlava, z okresních je nejlepší Tachov
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Radek Pecák

Pokud projíždíte Plzní, máte ze všech krajských tuzemských měst nejmenší pravděpodobnost, že se tu při případné dopravní nehodě zabijete nebo těžce zraníte.

Za Plzní v pořadí krajských měst následovaly vloni Pardubice a Jihlava.

Naopak nejhůře se jezdilo v Ústí nad Labem.

Vyplývá to z nejnovějšího žebříčku ČP Index bezpečnosti zpracovaného Českou pojišťovnou.

V kategorii okresních měst se ani jedna nehoda s následkem smrti či vážným zraněním nestala v Benešově, Rokycanech a Tachově. Nejhůře z nich skončila Břeclav.

Data jsou již za osm let

Česká pojišťovna monitoruje 13 krajských a 59 okresních měst již od roku 2004. Žebříček bezpečnosti sestavuje dvakrát ročně na základě údajů z policejních statistik o počtech nehod s vážným nebo smrtelným zraněním.

Plzeň si oproti roku 2010 polepšila o jednu příčku. Zatímco v roce 2010 na plzeňských komunikacích zemřelo šest lidí, loni tam zraněním podlehl jeden člověk. V průměrném hodnocení za poslední tři roky zůstává nejbezpečnějším krajským městem Jihlava, následována Plzní a Olomoucí.

Z krajských měst se nejvíce propadlo Ústí nad Labem. V roce 2010 bylo ještě čtvrté, za rok 2011 ale skončilo až na posledním, 13. místě.

Tři vítězná okresní města se zlepšila: Tachov byl v roce 2010 osmý, Benešov jednadvacátý a Rokycany se dostaly na vrchol až z 56. místa.

Tachov tradičně bezpečný, Domažlice se propadly

V roce 2010 byla bez vážné nehody také tři okresní města, která ale nedokázala tento výsledek obhájit. Most se posunul na čtvrtou pozici, Rychnov nad Kněžnou skončil čtyřicátý a Domažlice se dokonce propadly až na předposlední místo.

Ve městě s 11 tisíci obyvateli došlo ke čtyřem vážným zraněním, z nichž jedno bylo smrtelné.

Mezi okresními městy za poslední tři roky vykazuje v průměru nejvyšší bezpečnost na silnicích západočeský Tachov.

ČP index vyjadřuje úroveň nehodovosti podle počtu usmrcených a těžce zraněných při nehodách v silničním provozu, a to se zvláštním důrazem na nehody zaviněné nepřiměřenou rychlostí v zastavěné oblasti vzhledem k počtu obyvatel daných měst.

Bezpečnost dopravy na českých silnicích se v posledních letech zvyšuje. Podle záznamů Policie ČR bylo v roce 2011 při dopravních nehodách usmrceno 707 lidí, což je nejnižší číslo od roku 1990.

 

Právě se děje

Další zprávy