Ve Škodě chtějí přidat. Oželí svačiny a vypustí soboty

Radek Pecák Radek Pecák
4. 4. 2012 16:14
První mítinky začnou po Velikonocích. Zatím místo svačin
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Radek Pecák

Mladá Boleslav - Ani za dva měsíce a po třinácti kolech vyjednávání nebyli schopni odboráři mladoboleslavské Škodovky s vedením firmy najít dohodu na nové kolektivní smlouvě na příští tři roky.

"Poslední jednání jsme měli minulý pátek a museli jsme vyjádřit zásadní nesouhlas s návrhem vedení firmy," informoval předseda OS Kovo při Škoda-Auto Jaroslav Povšík. "Proto jsme již od pondělí vyhlásili stávkovou pohotovost," dodal Povšík. "Jsme sice připraveni nadále jednat, ale pouze tehdy, pokud vedení Škody Auto nabídne vyšší hodnoty než dosud, sdělil odborářský šéf.

Jedním z prvních přímých důsledků nenalezené shody je konec sobotní výroby. "Nejbližší mimořádná směna z pátku na sobotu byla plánována na 13. dubna, tuto sobotu se kvůli velikonočním svátkům uskutečnit neměla," řekl agentuře ČTK mluvčí automobilky Jozef Baláž. "Škoda Auto je stále v jednání s odbory a společnou snahou je dospět k dobrému výsledku přijatelnému pro obě strany," zopakoval postoj vedení mluvčí.

Odbory se dalšímu jednání nebrání, požadují však, aby Škoda nejdříve nabídla zaměstnancům více než dosud.

Kompromis nestačí

Odboráři chystají zatím protestní akce, při nichž chtějí upozornit na svoje požadavky. První mítinky se budou konat po Velikonocích a budou probíhat ve všech výrobních závodech. Budou se konat v době přestávek na svačinu. Mítinků by mělo být 33 a měly by vyvrcholit velkým mítinkem před budovou vedení firmy. Při něm už se na hodinu zastaví práce na výrobních linkách.

"Pokud by ani poté vedení firmy naše požadavky neakceptovalo, budeme připravovat stávku," sdělil Povšík. Její případný termín ovšem odmítl stanovit.

Odbory požadují růst mezd šest procent, zvýšení příplatků za práci o víkendech, zvýšení příspěvku zaměstnavatele na penzijní připojištění o 100 Kč na celkem 800 Kč a také vyšší zaručený bonus.

Firma z původního návrhu růstu o 2,5 procenta nakonec navrhla růst mezd 4,3 procenta a souhlasila s růstem příspěvku na penzijní připojištění.

"Lidé jsou v současnosti velmi naštvaní. Zvláště po zveřejnění bonusů za výsledky roku 2011 v ostatních značkách koncernu," sdělil Povšík.

Stávková pohotovost poprvé od roku 2007

Bonusy za výsledky roku 2011 v závodech koncernu VW byly zatím vyjednány ve výši 7500 eur v samotném Volkswagenu, zaměstnanci Audi v Maďarsku dostanou 2600 eur, lidé pracující v německých závodech Audi dokonce 8251 eur a ve VW Slovakia je předpoklad vyplacení bonusu více než 1000 euro.

Kromě mítinků mají odboráři ještě další nástroj k nátlaku. Protože skončila platnost kolektivní smlouvy, neplatí nyní dohoda o takzvaných flexikontech, tudíž Škoda nemůže od nacházejícího víkendu své modely vyrábět v sobotu jako dosud.

Škoda Auto vloni dosáhla rekordních výsledků. Prodala rekordních 879 200 aut, což je meziroční nárůst o 15 procent. Konsolidovaný zisk zvýšila o 82 procent na 16,1 miliardy Kč a její tržby stouply o 15 procent na 252,6 miliardy korun.

Odbory mladoboleslavské automobilky vstoupily do stávkové pohotovosti při jednání o mzdách naposledy v roce 2007. Výrazně to omezilo výrobu a firma očekávala škodu 55 milionů korun. Obě strany se nakonec dohodly na nárůstu mezd o 12,7 procenta.

Výstražnou hodinovou stávku odbory uspořádaly v roce 2005, kdy u sídla vedení závodu demonstrovalo asi 12 000 lidí. Bouřlivá vyjednávání o platech byla také v letech 2001 a 2003.

Pomozte nám také vybrat nejošklivější auto světa!

 

Právě se děje

Další zprávy