Za koupi luxusního auta se bude na Slovensku platit daň

ČTK ČTK
30. 3. 2012 12:37
Na modely automobilky Škoda se daň vztahovat nemá
Třeba na takovéto Porsche Panamera se daň bude určitě vztahovat.
Třeba na takovéto Porsche Panamera se daň bude určitě vztahovat. | Foto: Porsche

Bratislava -  Slováci si při koupi luxusnějších automobilů připlatí. Nastupující slovenská vláda plánuje v rámci balíku opatření na ozdravení státních financí zavést zvláštní registrační daň na auta.

Listu Hospodárske noviny to řekl budoucí ministr financí Peter Kažimír.

Sazba nové daně by měla podle Kažimíra záviset na výkonu motoru nebo množství emisí. "Škodovky to určitě nebudou," řekl Kažimír, plánovanou výši daně ale neupřesnil.

Podle dvou slovenských ekonomů, kteří připravili návrh možných opatření jak ozdravit veřejné finance, by nejvyšší sazba registrační daně na auta mohla dosáhnout až 1500 eur (37 000 korun). Stát by tak ročně získal 24 milionů eur. Podobné poplatky prý zavedlo Maďarsko i Německo.

Bude zřejmě více daní z luxusu

Nová jednobarevná vláda sociálních demokratů (Smer-SD), kterou prezident jmenuje příští týden, bude muset najít více než miliardu eur na splnění závazku země stlačit v roce 2013 schodek veřejných financí pod tři procenta výkonu ekonomiky. Smer-SD už ohlásil, že zvýší daň z příjmů nejziskovějším firmám, občanům s nadprůměrnými příjmy i zvláštní bankovní daň. Bohatí Slováci rovněž možná nebudou dostávat některé státní příspěvky, jako například přídavky na děti. Tato opatření podle ekonomů přinesou ale jen část potřebných zdrojů na ozdravení státních financí. Ve hře zůstává také vyšší zdanění luxusnějších nemovitostí.

Nejprodávanějšími vozy v zemi jsou modely Škoda Fabia a Octavia. V únoru bylo ale v zemi podle deníku Hospodárske noviny zaregistrovaných do evidence přes 770 vozidel prémiových značek.

Podívejte se na některé typy luxusních aut:

 

Právě se děje

Další zprávy