Část zaměstnanců kolínské TPCA musí odejít na Slovensko

Radek Pecák Radek Pecák
28. 3. 2012 11:53
Část zaměstnanců kolínské automobilky bude muset odejít pracovat do slovenské Trnavy
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Aktuálně.cz

Kolín - Pokles výroby o téměř devět procent znamenal pro kolínskou továrnu TPCA nižší tržby a také výrazně nižší zisk. O výsledcích informovali představitelé firmy na výroční tiskové konferenci.

Tržby automobilky poklesly ze 44,7 miliardy korun v roce 2010 na 39,7 miliardy korun.

Zisk před zdaněním se snížil z 1,4 miliardy v předloňském roce na 370,5 milionů korun. Také letošní rok bude pro firmu obtížný. Předpokládá, že letos vyrobí jen zhruba 220 tisíc vozů, přičemž maximální kapacita je více než 330 000 kusů.

Kvůli tomu sníží počet výrobních týmů ze tří na dva a auta budou od 7. května sjíždět z výrobních pásů jen čtyři dny v týdnu, místo dosavadních šesti.

Růst mezd bude jen malý

Z TPCA v Kolíně odejde k tomuto datu 150 agenturních zaměstnanců a počet kmenových zaměstnanců je nutný minimálně na nějaký čas zredukovat o 380 lidí. 155 již přijalo výzvu firmy a přesune se do trnavského závodu TPCA na Slovensku. Další zaměstnanci budou přesunuti na práce, které dosud v Kolíně dělaly externí firmy, zbývající přejdou na pracovní pozice u dodavatelů dílů.

Jak dlouho bude omezení výroby trvat výkonný viceprezident Patrice Le Guyader na dotaz Aktuálně.cz nedokázal odhadnout. Podle něho záleží na ekonomickém vývoji v západoevropských zemích, kam automobilka dodává většinu své produkce, a také na rozhodnutí vlastníků továrny o zahájení výroby nové generace zdejších minivozů.

Podívejte se, jak se zde vyrábí auta:

Přesto bude letos firma navyšovat platy. S odboráři se dohodla v letošním roce na růstu mezd 1,4 procenta a vyplacení jednorázové odměny 2000 korun. Průměrná mzda byla loni ve firmě 28 200 korun.

V rámci tiskové konference firma předala i dvoumilióntý vyrobený vůz v závodě kolínskému starostovi Vítu Rakušanovi. Je jím fialový Peugeot 107. "Vůz bude využívat městská knihovna pro přepravu knih invalidním a starším občanům, kteří mají problém se do knihovny osobně dostavit," sdělil starosta.

 

Právě se děje

Další zprávy