Známe první český Elektromobil roku. Je jich ale málo

Radek Pecák Radek Pecák
26. 3. 2012 17:20
Od dubna výrazně zlevňuje Citroën C-Zero
Nissan Leaf má být cenově dostupným elektromobilem
Nissan Leaf má být cenově dostupným elektromobilem | Foto: Aktuálně.cz

První titul Elektromobil roku v České republice získal Nissan Leaf. Výsledky hlasování odborné poroty byly vyhlášeny na odborném veletrhu elektrotechniky Amper v Brně.

"Porotu zaujala zejména rychlost dobíjení vozu," říká mluvčí veletrhu Markéta Fialová.

Rychlodobíjení auta podle ní trvalo půl hodiny, kompletní dobíjení osm hodin. "Porota kladně hodnotila i dojezdovou vzdálenost 170 kilometrů, bylo to mezi všemi auty nejvíce," upřesňuje Fialová.

Odborná komise složená z pěti motoristických novinářů a pěti odborných elektrotechnických novinářů vybírala z vozů Peugeot iOn, Opel Ampera, Nissan Leaf, Škoda Octavia green e-line, Mia electric, Smart electric drive, Mercedes Vito e-cell, EVR R7 Electric, Fisker Karma a Ford Focus electric.

Je to i Car of the Year

Nissan Leaf získal již i významnější ocenění. Evropští motorističtí novináři už mu vloni udělili právo honosit se titulem Car of the Year 2011.

Řez Nissanem Leaf
Řez Nissanem Leaf | Foto: Radek Pecák

Zájemci si vozy vystavené na výstavišti mohou vyzkoušet. Zatím ovšem propagační akce na podporu elektromobility pro výrobce a prodejce příliš velký efekt neměly. Od roku 2009 do současnosti bylo do provozu v České republice zaregistrováno pouze necelých sedm desítek elektromobilů. Myšleny jsou ty, které jako palivo k jízdě využívají jen a pouze elektrickou energii.

Za první dva měsíce letošního roku bylo prodáno pouze pět vozů s tímto druhem pohonu. Přesto je pravděpodobné, že v tomto roce bude překonána hranice 100. registrovaného elektromobilu v ČR.

Škoda bude mít e-Citigo

Výrazněji s trhem pravděpodobně zahýbe až rok 2014, kdy by měly z Bratislavy dorazit do Česka první elektrické verze Škody Citigo. Termín a typ prvního elektromobilu Škody nepřímo potvrdil šéf automobilky Winfried Vahland při nedávném představení testovací flotily elektrických verzí Škody Octavia.

S elektrickou Škodovkou se již mohli svézt i novináři
S elektrickou Škodovkou se již mohli svézt i novináři | Foto: Radek Pecák

Nabídka sériově vyráběných nových elektromobilů v Česku zatím není příliš široká. Oficiální ceníky zatím existují jen pro dodávku Ford Transit Conect Electric za více než 46 000 euro a Citroën C-Zero.

Ten nyní výrazně zlevňuje. Téměř o dvě stě tisíc korun. Od dubna budou v nabídce dvě úrovně výbavy za cenu 551 800 Kč bez DPH nebo 592 800 Kč bez DPH. Celkem bylo v ČR loni prodáno 13 těchto elektromobilů.

Brzy se v Česku začne prodávat elektromobil s prodlouženým dojezdem Opel Ampera, v létě pak má být oficiálně v prodeji i elektrický Smart.

 

Právě se děje

Další zprávy