Auto roku: Nevadí mu drahý benzin, jezdí na elektřinu

Radek Pecák Radek Pecák
5. 3. 2012 15:20
Vyhlášení Car of the Year přichází těsně před zahájením ženevského autosalónu
Opel Ampera: detail
Opel Ampera: detail | Foto: Reuters

Ženeva (Od našeho zpravodaje) - Autem roku se stal elektromobil firem Opel a Chevrolet, které soutěžily společně s vozy Ampera a Volt.

Porotci měli letos těžkou práci, protože ve finále soutěže o evropské auto roku Car of The Year 2012 museli vybírat ze samých úspěšných a respektovaných vozů.

Do finále se z původních 35 nominovaných aut dostala sedmička vozů: kromě vítěze Opel Ampera/Chevrolet Volt ještě Citroën DS5, Fiat Panda, Ford Focus, Range Rover Evoque, Toyota Yaris a Volkswagen Up!

"Je to dobrá zpráva - už proto, že Ampera právě přichází v Česku na trh," říká mluvčí Opel v Česku Martin Hejral.

V Česku se někteří finalisté ještě nenabízejí

V Česku se čtyři z těchto sedmi vozů do anket, v nichž se volí auto roku, vůbec nenominovaly.

Jak Fiat Panda, tak elektromobil Ampera/Volt a ani Citroën DS5 a Volkswagen Up!, se zatím na českém území oficiálně neprodávají. I když Volkswagen Up! nahrazuje technicky identická Škoda Citigo.

Vítězem Ankety Klubu motoristických novinářů se stal Range Rover Evoque, v oficiální anketě Auto roku ČR zvítězil Ford Focus.

Vítěze odborné ankety Car of the Year vybíralo 59 novinářů z 23 evropských zemí. Hlavními kritérii pro hlasování jsou technické inovace poměr užitná hodnota versus cena. Každý porotce má k dispozici 25 bodů, žádnému z vozů nesmí dát více než 10 bodů a alespoň nějaký bod musí dát nejméně pěti autům.

Nominovány mohou být vozy, které se v předchozícm roce začaly prodávat alespoň v pěti evropských zemích a je u nich reálný předpoklad, že jejich roční prodej přesáhne hranici 5000 kusů.

Vloni se vítězem poprvé v historii stal elektromobil Nissan Leaf.

 

Právě se děje

Další zprávy