Svůj velký rok Ferrari začne na ženevském autosalonu

Radek Pecák Radek Pecák
23. 2. 2012 5:15
Možná se letos objeví i nástupce legendárního supersportu Enzo
Ferrari California
Ferrari California | Foto: Aktuálně.cz

Odlehčená a vylepšená California bude letos první novinkou značky Ferrari. Následovat by měly další a podle německého tisku se letos dočkáme dokonce i nástupce modelu Enzo.

Nová California bude k vidění na ženevském autosalonu. Výroba se už rozběhla, a tak se ví, že bude lehčí o třicet kilogramů a naopak výkon jejího motou bude posílen o 30 koní z 460 na 490.

Osmiválec GDI ve Ferrari California nyní  má maximální kroutící moment 505 Nm při 5000 ot./min., za což vděčí novým výfukovým svodům a software řídící jednotky.

Díky tomu se samozřejmě zlepšily jízdní výkony vozu. Zrychlení z klidu na 100 km/h nyní zvládne za 3,8 sekundy.

California pro sportovnější řidiče

Pro náročnější klienty byl vyvinut speciální volitelný set Handling Speciale. Ten zahrnuje úpravy na nastavení podvozku, které minimalizuje naklánění šasi a vůz je tak ještě citlivější na pokyny řidiče.

Handling Speciale obsahuje magnetoreologické tlumiče řízené ještě rychlejší ECU (odezva svížená o 50% ) s patentovaným software Ferrari. Sada obsahuje také tvrdší pružiny pro lepší ovladatelnost při zachování komfortu při jízdě.¨

I tento vůz bude již nahrazen novinkou
I tento vůz bude již nahrazen novinkou | Foto: Radek Pecák

Další novinkou bude nepochybně nástupce F 599. Měl by mít označení. F 620. Motor bude využit stejný, jako je v loňské novince FF a výkon bude někde na hranici 700 koní.

Údajně není vyloučena ani verze 4x4 a hybridní pohon.

O nástupci supersportu Enzo, který bude stejně jako on k dispozici pouze pro limitovanou skupinu vyvolených se zatím jen tajuplně mlčí. Ale i on by se měl letos ukázat na veřejnosti.

Loňské rekordní výsledky

Jisté je, že Ferrari si vývoj drahých modelů může dovolit. Tržby tohoto italského výrobce luxusních sportovních automobilů totiž  v loňském roce poprvé překonaly dvě miliardy eur (50 miliard Kč). Společnost zvýšila dodávky téměř o desetinu na rekordních 7195 vozů.

Tržby stouply o více než 17 procent na 2,25 miliardy eur. Čistý zisk se nicméně zvýšil pouze mírně na 209 milionů eur.

"S těmito výsledky můžeme být pouze spokojeni. Bylo jich dosaženo v ekonomickém prostředí, které zůstává obtížné, a to zejména v Evropě," uvedl předseda společnosti Luca Cordero di Montezemolo. Dodal, že firma pokračuje v zahraniční expanzi a její prodejní síť nyní pokrývá 58 zemí.

Ferrari je součástí italské automobilky Fiat, která vlastní také například značky Lancia, Alfa Romeo či Maserati. V České republice se loni podle lednové zprávy oficiálního prodejce Scuderia Praha prodalo 42 nových vozů Ferrari, což je o čtyři více než v předchozím roce.

 

Právě se děje

Další zprávy