Víkend na českých horách. Testovali jsme parkoviště

Radek Pecák Radek Pecák
28. 1. 2012 11:20
Promyšlený parkovací systém nabízí Rokytnice nad Jizerou
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Radek Pecák

Parkování zdarma, v pohodlné vzdálenosti od lanovky a také záchody, slušné občerstvení a v ideálním případě i šatna, kde by se člověk mohl doobléci a přezout v teple z cestovních bot do lyžáků.

Tak takové parkoviště jsme při testovací jízdy po známých lyžařských střediscích nenašli. Někde to vypadalo dokonce skoro tak, jako kdyby se technické služby snažily lyžaře od návštěvy té které lokality odradit.

"Nejsou peníze," konstatoval suše pracovník obsluhující centrální parkoviště v Harrachově. Při příjezdu k němu centrem městečka marně vyhlížíte výrazné naváděcí směrové tabule, natož informaci o tom, zda je obsazené či nikoli. Ve všední den, kdy jsme tam byli my, zelo prázdnotou, o víkendech však bývá jeho plocha, kam by se v případě absence sněhu vešlo až 200  aut, plné. Všude je odtud daleko, k vlekům asi půl kilometru. Zastávka skibusu je hned vedle, ale jízní řád je jako noty na buben. Většině lidí tedy nezbude než vzít lyže na ramena a zpotit se již cestou ke sjezdovce. 

Pokud si potřebujete odskočit, musíte do sněhových závějí, občerstvení tu také nenabízí. Navíc parkoviště není zdarma, platí se tu za automobil už od prvních minut nejméně 40 Kč, za osm pak stovku. Celý den přijde na 180 Kč.

Rokytnice (skoro) nemá chybu

V ostatních krkonošských střediscích už byla situace o poznání lepší, i když ideální stav nebyl nikde. Nejvíce se mu blížilo řešení parkovacích systému v Rokytnici nad Jizerou a reálu Horní Domky. Tam jsou parkoviště hned čtyři. První je placené, jenže až od druhé hodiny. "Necháváme se vjet táty s dětmi, aby mohly rodiny vyložit lyže a další vybavení a pak, pokud nechtějí platit, mohli odjet na některé ze spodních neplacených parkovišť, vysvětlil systém pracovník obsluhy. Od druhé do šesté naskakuje každou hodinu parkujícím částka 25 Kč, pak se ale počítání zastaví. Celodenní parkování tak je za 125 Kč.

Příklady cen za parkování na horách:

  • Špindlerův Mlýn 0 Kč
  • Pec Pod Sněžkou 0 Kč, ale jen 200 míst
  • Janské Lázně 60 Kč
  • Harrachov 100 Kč za 8 hodin
  • Černý Důl 0 Kč
  • Rokytnice nad Jizerou - Horní Domky 125 Kč/ 0 Kč 
  • Herlíkovice 0 Kč
  • Tanvaldský Špičák 0 Kč
  • Liberec 0 Kč
  • Špičák na Šumavě 100 Kč
  • Klínovec 0 Kč
  • Lipno nad Vltavou 0 Kč
  • Deštné a Říčky v Orlickýh Horách 0 Kč 

 

Z druhého ač čtvrtého parkoviště pak k lanovce přiváží řidiče skibus, který jezdí zhruba každou čtvrthodinu. Na parkovišti dokonce naleznete záchodové buňky, plocha je pak vzorně uklizená od sněhu. Pokud je horní parkoviště již obsazené, navádí světelný systém přijíždějící na níže položené a tedy vzdálenější parkoviště. 

Špindlerův Mlýn má vzorný informační systém, který online hned při příjezdu do města sděluje, která parkoviště jsou volná, a která nikoli. "Teď, když je sníh, tak bývá plno i ve všední den už kolem 10.," dozvěděli jsme se na parkovišti u sedačkové lanovky Hromovka, stejné to bylo i u lanové dráhy Medvědín. Na parkovišti Pod lanovkou, které je od Hromovky vzdálené také jen pár stovek metrů, ovšem bylo míst dost. Zároveň traktor s radlicí pracoval na tom, aby plochu ještě rozšířil před chystaným víkendovým náporem.

Poraď si, jak umíš

Skiareál Herlíkovice má velmi omezené možnosti k parkování. Odhadli jsme, že se na hlavní plochu vejde sotva stovka aut. Parkování v době naší návštěvy nikdo neusměrňoval. Na parkovišti jsme objevili jeden nepříliš vzhledný stánek s pizzou a párky v rohlíku, funguje tu také půjčovna lyží. Záchody vyhlížíte marně.

Slušný systém sloužící k navádění aut na centrální parkoviště funguje také v Janských Lázních. Tam také můžete vjet a vyložit lyžaře i s výbavou,  ale máte na to jen čtvrthodinu. Pak už všichni platí 60 Kč. Stejná suma se dosti překvapivě platí i obsluze na odstavné ploše u Hoffmanových bud.

Jedno z mála příjemných a prostorných parkovišť jsme při naší inspekční cestě našli ještě v menším areálu Černý Důl. I ve všední den bylo sice téměř zaplněné, k dispozici v jeho těsné blízkosti jsou ovšem další odstavné plochy. Skvěle vyřešen je tu příjezd a odjezd - každý směr jinou cestou, aby si auta navzájem nepřekážela. K lanovce je to jen pár desítek metrů, hned vedle ní jsou moderní stavby s půjčovnami  a restauracemi.

Krkonoše nejsou jediné hory, které mají s parkovacími službami pro své návštěvníky potíže. Z vlastních zkušeností z dřívějších cest za lyžováním víme, že ještě hůře je na tom z českých hor například Šumava a zejména Špičák u Železné Rudy. Jediné parkoviště, které je zdarma, je od areálu vzdálené zhruba půl kilometru, na bližším menším parkovišti se platí 100 Kč za den. Kapacita parkovišť na Zadově je rovněž nedostatečná a na Klínovci v Krušných Horách bývá o víkendech s parkováním také velký problém.   

 

Právě se děje

Další zprávy