Nejprodávanější auta Česka: Všechny medaile veze Škoda

Radek Pecák Radek Pecák
5. 1. 2012 16:02
Prodej automobilů v Česku v uplynulém roce mírně vzrostl
Foto: Škoda Auto

Praha - O více než dvě procenta ve srovnání s rokem 2010 vzrostl vloni počet prodaných nových osobních aut v Česku. Celkem se jich prodalo 173 000 kusů.

Dařilo se ale i prodejcům nákladních vozů, autobusů a traktorů. Jedině trh s motocykly vloni opět poklesl.

"Potěšitelný je především vývoj u prodejů lehkých užitkových automobilů, což jsou především dodávky, které používají živnostníci, řemeslníci a malé firmy. To svědčí o tom, že se jejich ekonomická situace zlepšila a mohou obnovovat svůj vozový park," komentoval výsledky tajemník Sdružení dovozců automobilů Pavel Tunkl.  Ještě větší  nárůst prodejů byl zaznamenán u nákladních automobilů.

Škoda má podíl přes třicet procent

Nejúspěšnější značkou je tuzemská Škoda, která má s 53 tisíci prodaných aut podíl více než 30 procent, titul importéra roku získal vloni Volkswagen.

Do první desítky patří ještě Ford, Renault, Hyundai, Kia, Peugeot, Citroën, Opel a Dacia. Češi si vloni nejvíce kupovali auta s karosérií kombi, následuje hatchback, sedan a velkoprostorové vozy. Nejžádanějším modelem byla vloni již tradičně Octavia, následovala Fabia a Superb. Před pátou Škodu Yeti se vklínil čtvrtý Ford Focus.

Zájem o alternativní paliva mezi Čechy ani vloni příliš nevzrostl. Jen dvě a půl procenta nově registrovaných aut měla jiné palivo než benzin a naftu. Elektromobilů bylo registrováno 56.

Automobilový průmysl v Česku by měl podle ředitele Svazu automobilového průmyslu Antonína Šípka během celého letošního roku růst. Dá se očekávat zhruba desetiprocentní nárůst v kategorii osobních aut. Prodej ovšem bude pravděpodobně stagnovat.

"Pomoci by mohla vládní opatření k podpoře obnovy zanedbaného vozového parku, ale zatím se v tomto směru nic neudělalo. Podle mých informací se navíc ani nic nechystá," sdělil Šípek.

 

Právě se děje

Další zprávy