Další superlevné (a možná i nejošklivější) auto z Indie

Reuters Radek Pecák Reuters, Radek Pecák
3. 1. 2012 14:06
Auto má být konkurencí pro Tata Nano
Foto: Aktuálně.cz

Cena zatím zůstává utajena, ale protože se firma Bajaj z Indie netají tím, že hodlá konkurovat svým novým výrobkem známému vozu Tata Nano, neměl by ani automobil Bajaj  RE60 stát v přepočtu více než padesát tisíc korun.

Bajaj Auto dosud vyráběla pouze motocykly a tříkolové rikši (je jejich největším světovým výrobcem), ovšem v Dillí ukázala novinářům malý čtyřkolový osobní vůz.

Firma se chlubí, že spotřeba vozítka bude pod tři litry na sto kilometrů jízdy a emise CO2 jsou jen 60 gramů na kilometr. Auto pohání jednoválec o objemu 200 cm3, který je uložen vzadu.

Design není pro evropského zákazníka úplně obvyklý
Design není pro evropského zákazníka úplně obvyklý | Foto: Aktuálně.cz

Díky jeho síle dokáže vůz vyvinout rychlost až 70 kilometrů v hodině.

Velké jako Smart

Vozidlo je určeno hlavně do města. K tomu ho předurčují už jeho vnější rozměry, které činí 2,75 metrů na délku a 1,3 metru do šířky. Výrobce se chlubí skvělou manévrovatelností. K otočení do protisměru by mu měl stačit prostor široký 7 metrů.

Interiér je ale velice skromný. Řidiči bude muset stačit jeden centrálně umístěný ukazatel. Naopak čtyři sedačky lze v inteiréru rozmístit variabilně, buď klasicky 2+2 nebo 1+3. Zadní lavice je ovšem pouze plochá. Zavazadlový prostor má objem pouze 45 litrů.

Vzadu je motor a malilinkatý kufr
Vzadu je motor a malilinkatý kufr | Foto: Aktuálně.cz

Prodej auta má začít ještě letos.

Podle společnosti má o nový vůz zájem také francouzský Renault a japonský Nissan. O případné spolupráci, v rámci které by mohla Bajaj vyrábět modifikované verze RE60 pro obě automobilky, se má podle zdrojů agentury Reuters rozhodnout v příštích několika dnech.

 

Právě se děje

Další zprávy