Pokuta 55 000 Kč. Když v Rakousku zablokujete sanitku

Radek Pecák Radek Pecák
22. 12. 2011 6:29
Nařízení začne platit od 1. ledna, pozor tedy při cestě do Alp
Foto: Aktuálně.cz

Znají i to i záchranáři v Česku. Když se snaží dojet k posádce havarovaného auta, která potřebuje jejich pomoc, narazí velice často na neprostupnou hráz aut, která uvízla v zácpě. Ani kvílející siréna je nepřiměje řidiče dostatečně rychle k tomu, aby uvolnili cestu.

V Rakousku už poznali, že pouhé apely na řidiče nestačí, a proto stanovili přesné taxy pokut za to, když nějaký řidič včas neuhne na a neumožní tak vytvoření souvislého volného jízdního pásu. 

Tuto povinnost bude mít v Rakousku nyní řidič vždy, pokud vjede do zácpy, lhostejno, zda byla vytvořena pouze hustým provozem nebo, zda je někde před ním nehoda: Nezáleží také na tom, zda  za sebou slyší houkat sirénu záchranářů nebo je široko daleko klid.

Řidiče vychovávají i v televizi

Pokud řidič pás pro záchranáře zablokuje při běžné zácpě, hrozí pokuta 726 eur, pokud ale zablokuje sanitku či jiné vozidlo záchranářů, bude provinilec chudší o 2180 eur (cca 55 000 Kč).

V Rakousku již několik týdnů běží informační kampaň, která poučuje řidiče, že na silnicích se dvěma pruhy musí se svými vozy zajet co nejvíce k oběma krajům. Pokud se nacházejí na silnici se třemi a více pruhy, tak jsou ti v levém pruhu nuceni zajet co nejvíce doleva a všichni ostatní se natlačit co nejvíce doprava. Mohou přitom využít i odstavný pruh. Vozidla záchranářů tak budou projíždět vždy středem vozovky.

 

Právě se děje

Další zprávy