Novinky českých automobilek. Podívejte se, co chystají

Radek Pecák Radek Pecák
29. 12. 2011 21:57
Novinky letos představí i továrna TPCA v Kolíně
Foto: Radek Pecák

Praha - Velmi vydatně se během příštího roku doplní a obmění paleta automobilů, které vyrábějí dělníci v továrnách na území České republiky. Už v prvních měsících se tak bude dít nevídaným tempem.

Přestože přesné plány automobilek Škoda, Hyundai i TPCA v Kolíně ještě oficiálně známy nejsou, z dostupných informací vyplývá, že od ledna do března budeme svědky představení nejméně tří zcela nových a dvou modernizovaných automobilů.

Už druhý lednový týden hodlá Peugeot ukázat novou tvář svého nejmenšího vozu vyráběného ve středočeském Kolíně, tedy modelu 107. Půjde již o druhou modernizaci. Krátce poté totéž učiní Citroën se svým vozem C1.

Peugeot 107 dostane novou vizáž.
Peugeot 107 dostane novou vizáž. | Foto: Aktuálně.cz

V lednu se začne v Nošovicích vyrábět nová generace vozu i30, tedy auta, díky němuž začala korejská automobilka získávat čím dál větší prodejní podíl v Evropě. Vzhled vozu již není tajemstvím, svoji výstavní premiéru si odbylo v září na autosalonu v německém Frankfurtu. Novináři by se s ním měli poprvé svézt počátkem února.

Premiér Škody bude hned několik

O pár týdnů později pak na sebe začne pozornost upoutávat mladoboleslavská Škoda. Je pravděpodobné, že se v tento termín odtajní podoba a další údaje pětidveřové varianty minivozu Citigo a počátkem března se na autosalonu v Ženevě odehraje premiéra evropské verze Škody Rapid. Toto auto má později (společně s ruskou, čínskou a indickou variantou) Škodě Auto zajistit každý rok statisícové navýšení prodejů. Čeká se hlavně na cenu, protože podoba by se příliš neměla lišit od konceptu Mission L, který byl ukázán ve Frankfurtu.

Linie nové octavie určitě nebudou vyumělkované.
Linie nové octavie určitě nebudou vyumělkované. | Foto: Foto: Autorevue/reprofoto Aktualne.cz

Na stejném autosalonu, na jiném pódiu pak bude představena podoba kombíku odvozeného od vozu Hyundai i30 a také úplná novinka z továrny TPCA - Citroën DS1. V řadě DS, což jsou luxusní varianty odvozené od masově vyráběných modelů značky Citroën, půjde o nejmenší a nejlevnější vůz. 

Letní měsíce pak budou, jako každý rok, znamenat pro automobilky menší oddych. Na podzim ale bude minimálně ještě jedna veledůležitá premiéra, kterou připravuje Škoda Auto.  Vzhled třetí generace vozu Octavia (od spojení Škody a VW) připravoval tým nového šéfdesignéra Škody Jozefa Kabaně a měly by na ní být dobře patrné všechny prvky jeho designového stylu. Přestože z lakovny již unikly špionážní snímky verze kombi tohoto vozu, nejprve bude veřejnosti zřejmě přestavena klasická verze liftback.

Očekáván je facelift superbu

Není také vyloučeno, že v září na pařížském výstavišti Škoda ukáže i novou tvář Superbu, tedy svého největšího a nejdražšího modelu. Vyrábí se totiž od roku 2008, a je tedy již za polovinou svého životního cyklu.

S elektrickou octavií se svezeme už v lednu.
S elektrickou octavií se svezeme už v lednu. | Foto: Radek Pecák

Do konce roku 2012 bude známa i podoba třídveřové varianty modelu Hyundai i30, což je verze, kterou automobilka Hyundai, na rozdíl od své sesterské značky KIA, u svého klíčového vozu v kategorii nižší střední třídy dosud neměla. I ta se bude vyrábět na severu Moravy.

Společně s těmito velkými premiérami se v roce 2012 odehraje zejména v režii Škody ještě řada menších. Už v lednu vyjede do běžného provozu testovací flotila octavií na elektrický pohon. Protože Škodovka se má daleko více než dosud orientovat na alternativní pohony a hlavně CNG, dají se očekávat i verze CNG stávajících vozů. Vyloučeno samozřejmě není ani nějaké překvapení. 

 

Právě se děje

Další zprávy