Saab těsně nad propastí: Soud rozhodne o bankrotu

ČTK Radek Pecák ČTK, Radek Pecák
19. 12. 2011 10:28
Bez licencí GM je automobilka Saab pro čínské investory prakticky bezcenná
Saab 9-5 byl vloni poslední významnou novinkou dříve slavné automobilky.
Saab 9-5 byl vloni poslední významnou novinkou dříve slavné automobilky. | Foto: Aktuálně.cz

Stockholm - O vyhlášení bankrotu společnosti požádal soud nizozemský vlastník švédské automobilky Saab.

Ten by o tomto zásadním kroku měl rozhodnout ještě dnes. Je pravděpodobné, že datum 19. prosince 2011 se stane dnem faktického zániku této dříve slavné automobilky.

Návrh k soudu osobně podal šéf nizozemské společnosti Swedish Automobile Victor Muller.

Stalo se tak poté, co americká skupina General Motors o víkendu odmítla všechny návrhy na záchranu švédské firmy. Kvůli tomu se z jednání o financování reorganizace Saabu stáhla čínská automobilka Zhejiang Youngman Lotus Automobile.

Bez souhlasu GM Saab auta nevyrobí 

GM má do kroků Saabu stále co mluvit, protože ve vyráběných modelech je stále řada technologií, které jsou duševním vlastnictvím amerického koncernu a bez nichž Saab nemůže auta fakticky vyrábět.

GM byl neústupný hlavně proto, aby se jeho technologie nedostaly do čínských rukou, neboť sám v Číně spolupracuje s jinými firmami.

Předpokládá se, že soud dnes návrh na bankrot Saabu schválí, uvedla Swedish Automobile. Také nucený správce Saabu Guy Lofalk nedávno požádal o zrušení ochrany podniku před věřiteli a o vyhlášení bankrotu.

GM chtěl automobilku uzavřít již vloni

Swedish Automobile loni koupila věčně ztrátový Saab od GM za 400 milionů dolarů (7,8 miliardy Kč). Transakce tehdy zachránila švédskou značku před postupným ukončením činnosti, o kterém rozhodla GM.

Saab nevyrábí již od letošního dubna. Neplatil dodavatelům a ti mu přerušili dodávku dílů. Od září se Saab nachází v režimu soudní ochrany před věřiteli.

Swedish Automobile se v říjnu předběžně dohodla, že Saab převezmou čínské společnosti Pang Da Automobile Trade a Zhejiang Youngman Lotus Automobile. Jenže dohoda narazila na řadu překážek, z nichž nejzásadnější je právě odpor GM.

 

Právě se děje

Další zprávy