Zkontrolujeme zimní pneumatiky, varuje policejní šéf

Radek Pecák Radek Pecák
15. 12. 2011 11:38
Dopravní policie zvažuje i povinné reflexní prvky pro chodce mimo obec
Přibude i kontrol technického stavu vozidel.
Přibude i kontrol technického stavu vozidel. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Větší pozornost tomu, na jakých pneumatikách řidič jede a v jakém jsou stavu, budou při kontrolách na počátku příštího týdne věnovat dopravní policisté.

Na setkání s motoristickými novináři o tom informoval šéf dopravní služby Policejního prezidia Leoš Tržil.

"Nepůjde o žádnou mimořádnou celoplošnou akci, bude to vše v rámci běžného výkonu služby," dodal.

Akce se potom bude vyhodnocovat a měla by přispět k rozhodnutí, zda v příštích letech nezavést povinnost používat zimní pneumatiky na našem území v přesně stanoveném období.

Zatím podle něho není zcela jisté, zda by takové nařízení bylo nutné. Z dosavadních zkušeností policistů se ukazuje, že na letních pneumatikách jezdí v tomto období letos jen zhruba každý dvacátý řidič.

Povinné reflexní prvky pro chodce?

Policie podle Tržila v současné době také vyhodnocuje příčinu poměrně značného počtu usmrcených chodců. Letos jich sice zahynulo od ledna do listopadu ve srovnání se stejným obdobím loňského roku o dva méně, ale protože celkově počet obětí dopravních nehod o 60 klesl, podíl chodců stoupá.

"Otázka je, zda skutečně, ovšem po důkladné informační kampani, nezavést povinnost, aby chodci mimo obec museli mít za snížené viditelnosti na oblečení reflexní prvek," dodává Tržil.

 

Právě se děje

Další zprávy