Silnice smrti na mapě. Ráj motorkářů patří k nejhorším

Radek Pecák Radek Pecák
15. 11. 2011 17:10
Známe deset nejrizikovějších silnic, které leží na území Česka
Foto: Radek Pecák

Praha - Jen patnáct procent silnic v České republice je v Evropském atlasu bezpečnosti silnic hodnoceno stupněm nízké riziko.

Česká republika je na tom podobně jako například Belgie či Irsko. Ještě hůře (s pouhými pěti procenty) dopadly Polsko a Slovensko, kde relativně bezpečná je jen každá dvacátá silnice.

Z posledních výsledků studie ERSA (European Road Safety Atlas), která byla prezentována v úterý, vyplývá, že absolutním lídrem v oblasti bezpečnosti svých silnic je Švédsko, kde 85 procent silniční sítě dosáhlo hodnocení nízkého rizika.

Čtěte také:

Současná mapa rizikových silnic v ČR, která byla zpracována za roky 2008-10, zahrnuje 720 kilometrů dálnic a 5863 kilometrů silnic první třídy. Hodnoceno bylo 341 silničních úseků, na kterých se stává téměř třicet procent všech smrtelných a vážných nehod.

Mapa nebezpečných silnic.
Mapa nebezpečných silnic. | Foto: Aktuálně.cz

Pro zvětšení mapy klikněte SEM

Nejlepší, a tudíž relativně bezpečné silnice jsou v současnosti v Jihočeském kraji. Naopak nejvíce by si řidiči měli dávat pozor na vozovkách ve Zlínském kraji.

Mezi nejrizikovější úseky patří například známá "motorkářská silnice" z Mělníku na Českou Lípu, dále například úsek silnice první třídy č. 6 z Řevničova na křižovatku se silnicí první třídy č. 7 u Slaného. Ke každému úseku je vypracována přesná zpráva.

Například o tomto (v žebříčku nejrizikovější silnic na čísle 4) se píše: "Na uvedeném úseku komunikace bylo v analyzovaném období usmrceno 10 osob a 20 bylo těžce zraněno. Jednou z hlavních příčin vzniku závažných dopravních nehod bylo špatné směrové i výškové vedení komunikace, nedostatečné řešení křižovatek i mezikřižovatkových pseků a pevné překážky v bezprostředním okolí komunikace..." 

Deset nejrizikovějších silnic

  • II/125 - hranice Pardubického kraje
  • I/58 - I/59
  • I/14/ hranice ČR
  • I/6 - I/7
  • hranice Zlínského kraje - hranice ČR
  • I/3 - I/34
  • I/55 - R35
  • I/7 - I/6
  • hranice Středočeského kraje - I/15
  • I/44 - hranice Jihomoravského kraje

Mezi nejnebezpečnějšími seky není žádná s oddělenými směry jízdy, tedy žádná dálnice ani rychlostní silnice. Ty naopak patří mezi nejbezpečnější. Z nich si nejlepší hodnocení (žádná smrtelná ani vážná nehoda) za roky 2008 - 10 odnesl dokončený úsek dálnice D3 z Prahy do jižních Čech u Tábora. Z deseti nejbezpečnějších úseků jich právě 7 leží na dálnicích.

Autoři studie zjistili, že za období let 2003-10, v nichž se nebezpečnost úseků silnic zkoumala, sice kles počet nejrizikovějších úseků silnic ze zhruba 35 procent na cca 10, avšak počet silnic, na kterých je riziko středně vysoké, zůstává stále přibližně stejný kolem 40 procent. 

Za 22 let v České republice zahynulo 22 tisíc osob na silnicích.

 

Právě se děje

Další zprávy