Začíná mrznout. Co přidat do kufru auta?

Radek Pecák Radek Pecák
11. 11. 2011 12:10
Sníh sice ještě nenapadne, ale začíná období škrábání skel a zamrzlých trysek ostřikovačů
Foto: Radek Pecák

Ten, kdo ještě nenazul na své auto zimní pneumatiky, měl by tak nyní určitě učinit. Přichází totiž období, kdy minimálně po ránu bude pod nulou a například na mostech či lesních úsecích může námraza vydržet třeba celé dopoledne. A na namrzlé silnici, jak známo, letní guma brzdí hodně špatně.

Zimní pneumatiky jsou sice základ, ale autu je třeba dopřát v zimě více. Už pro vlastní pohodlí. Oškrábat namrzlé sklo sice lze i kreditní kartou, ale většinou to trvá dost dlouho a zebou při tom ruce. Se škrabkami, které jsou k mání již od pár desítek korun, to jde snáze. Ještě více tuto činnost urychlíte, pokud použijete rozmrazovač. 

To jsou tedy první dvě věci, které by měl vozit v zimě v autě i městský řidič.

V ostřikovačích musí být zimní směs

Doporučujeme přikoupit i smetáček a pracovní rukavice, protože až sníh napadne, asi se vám nebude chtít ho ometat ze špinavého auta rukávem bundy či kabátu. Rozhodně je ho třeba omést nejen ze skel, ale i ze světel a také ze střechy. Pokud je totiž mokrý, sveze se vám při brzdění ze střechy na čelní sklo, a to v ošemetné situaci vašemu klidu rozhodně nepřidá.

Zajistit si dobrý výhled z vozu je velmi důležité. A tak důrazně varujeme před nápadem rozjet se s malým vyškrábaným průzorem na čelním skle před obličejem. Pak určitě neuvidíte automobil, který vjede do cesty z řady zaparkovaných vozů, či dítě, které se náhle rozhodne přejít silnici.

I když jezdíte pouze po městě, měli byste mít v nádržce kapaliny pro ostřikovače dostatečně zimní směs a pro jistotu jednu náhradní láhev v kufru. S břečkou, kterou vám chlístne na sklo náklaďák vyjíždějící ze stavby, si totiž stěrače bez pomoci kapaliny neporadí.

Na delší cesty se toho hodí více

Pokud jezdíte na delší cesty a třeba po D1, kde i při sebemenším sněžení nebývá o nějaký ten problém nouze, je dobré přidat další věci. Znalci doporučují například i deku, nějakou tu sušenku i kanystr s pohonnými hmotami.

Nezbytná se ale pravděpodobně ukáže autonabíječka mobilního telefonu, minimálně proto, abyste mohli domů dát vědět, že ten kamion, který stojí napříč dálnicí před vámi, sami neodstrčíte.

Další fáze doplňování věcí do kufru vás čeká před odjezdem na hory, ať už na víkend, či na dovolenou. Kvalitní zimní pneumatiky sice zvládnou většinu zimních jízdních situací, ale výjezd od horské chaty k silnici po uklouzané ledovce už obvykle nikoli. Takže nějaké řetězy (ve správném rozměru) mějte s sebou.

Při odhazování čerstvě napadlé sněhové peřiny v den odjezdu pravděpodobně oceníte skládací vojenskou lopatku.

Pak jsou ještě věci, které sice vy sami třeba vůbec potřebovat nebudete, ale možná někdo ve vašem okolí ano. To jsou například startovací kabely. 

 

Právě se děje

Další zprávy