Třikrát dražší chládek: Z průzkumu cen příplatků u aut

Radek Pecák Radek Pecák
29. 10. 2011 20:21
Dacia nabízí nejen levná auta, ale i příplatkovou výbavu za slušné ceny
Foto: Radek Pecák

Ceny aut podobných velikostí, s podobným motorem a podobnou výbavou, jsou si obvykle dosti podobné. Jenže, co když si někdo chce automobil vybavit přesně podle svého a nezajímá ho žádný paket, kde se kombinují věci potřebné s méně potřebnými....

Cenový průzkum, který redakce Aktuálně.cz udělala podle podkladů poskytnutými specializovaným serverem Vybermiauto.cz, se snažil přijít na to, kolik lidé u jednotlivých automobilových značek musí zaplatit za některé oblíbené a využívané prvky výbavy.

Zajímali jsme se o ceny manuální klimatizace, zadních parkovacích senzorů, mlhovek, centrálního zamykání s dálkovým ovládáním a palubních počítačů.

Klimatizace cenu auta výrazně navýší

A výsledek: jednotliví výrobci nabízejí zmiňované prvky za ceny, které se liší v řadě případů až trojnásobně.

Klimatizace je velice markantní případ. Je to prvek výbavy, který se hodí sice více v létě (ale i v zimě například k odmlžování skel) a lidé ho požadují, téměř už bez výjimky. Dokonce i v autobazarech jsou auta bez klimatizace prakticky neprodejná.

Pokud si ji nekoupíte v nějakém paketu, ale objednáte si ji do do auta v prakticky základní výbavě, musíte počítat u každé značky s tím, že půjde o investici v řádu desetitisíců korun. Liší se však počty oněch desetitísíců. Zatímco u Seatu (při koupi modelu Altea a Leon) musíte vytáhnout více než 42 000 Kč, u některých malých vozů Hyundai či Kia bude stačit suma 10, maximálně 20 tisíc Kč.

Pozoruhodné je, že manuální klimatizace nestojí u všech aut jedné konkrétní značky stejně. Liší se dost zásadně třeba u Škodovky, Zatímco ve Fabii je za částku lehce nad dvacet tisíc, u Octavie je to již 35 000 Kč. V tomto případě jde o jednu z nejvyšších částek za manuální klimatizaci, kterou server Vybermiauto.cz eviduje. Ještě o 800 Kč více ale chce za ochlazení ve svých vozech mateřský  Volkswagen. Nejběžnější cena za příplatkovou klimatiaci se pak pohybuje od 25 do 30 tisíc Kč. 

Dacia má i levnou výbavu

Příznivé ceny nejen za své vozy, ale i za prvky příplatkové výbavy, má Dacia. Klimatizaci nabízí za příplatek pouze 15 000 Kč.

Jen zhruba dvojnásobné  jsou rozdíly v cenách příplatkového zadního parkovacího asistenta. V této položce byl nejlevnější Hyundai (ale jen u některých verzí vozu i20), když požaduje 5450 Kč. Naopak nejdražší je Ford u modelu Fusion (12 900 Kč). U Škody Fabia vychází na 9200 Kč.

Podobně velké cenové rozpětí jako u klimatizací, jsme nalezli  v případě centrálního zamykání s dálkovým ovladačem. Zatímco u Fiatu Punto je k mání za 3300 Kč, Ford za něj chce i 10 000 Kč. V tomto bodu patří  Škodovky k poměrně levným. Ten, kdo si "centrál" pořídí do fabie, zaplatí navíc jen 4100 Kč.

Palubní počítač je často ve standardu i u malých a relativně levných vozů. Přesto je však u některých modelů na seznamu příplatkové výbavy. Za pouhé dva tisíce ho lze mít v Opelu Astra či v Peugeotu 206+, dost draho (za 5000 Kč) přijde u Fordu.

Přestože mlhovky lze řadit spíše mezi prvky bezpečnostní výbavy vozu než komfortu, zjistili jsme i jejich ceny. V tomto případě nejsou rozdíly zase až tak zásadní. Nejvíce si připlatíte, pokud si je chcete nechat zamontovat do Suzuki Alto (5900 Kč), naopak poměrně příznivé ceny jsou u Dacií (3500 Kč) a také u Fordu Ka. Ve Škodě Octavia stojí 5000 Kč, ve Fabii přijdou na 4100 Kč. 

 

Právě se děje

Další zprávy