Rychleji skrz zácpy. Navigace to umí díky SIM kartám

Radek Pecák Radek Pecák
20. 10. 2011 11:29
Až bude službu využívat 10 procent motoristů, získají všichni pět procent času k dobru
Foto: Tom Tom

Novou šancí pro přenosné automobilové navigace, které pozvolna začaly vytlačovat chytré telefony s bezplatnými navigačními aplikacemi, mají být podle odborníků jejich schopnosti vyvést uživatele z dopravní zácpy.

Společnost TomTom začne příští týden prodávat v Česku navigační přístroje nové řady, které mají v sobě zabudovanou SIM kartu, a díky mobilnímu připojení k internetu se v nich každé dvě minuty aktualizují dopravní informace na zadané trase.

"Díky tomu budeme schopni motoristům ušetřit až patnáct procent cestovního času," vysvětlil hlavní výhodu ředitel české pobočky TomTomu Robert Červeňák.

Službu HD Traffic dostanou kupci nových navigací příslušné řady na rok zdarma, za její využívání každý další rok budou muset zaplatit necelých 1300 Kč. Služba je i s Českou republikou dostupná v současnosti ve 23 zemích, a pokud motorista přejíždí z jedné země do druhé, nemusí platit žádné další poplatky.

Služba bude i v chytrých telefonech

Přestože zatím budou moci službu využívat pouze majitelé nových navigačních přístrojů TomTom, v budoucnosti se podle Červeňáka rozšíří i do pevných automobilových navigací a hlavně do smartphonů.

Navigace nabídnou i řadu dalších informací.
Navigace nabídnou i řadu dalších informací. | Foto: Radek Pecák

"Chceme, aby  službu využívalo co nejvíce lidí. Prvotní cíl je dosažení deseti procent řidičů. Při tomto procentu lidí využívajících tuto službu už se podle našeho průzkumu projeví kolektivní účinek v reálném čase, který citelně zprůjezdní silnice, a dojde ke snížení dopravní zátěže o pět procent pro všechny řidiče," vysvětluje Červeňák. Zatím však v žádné ze zemí, kde služba již nějaký čas funguje, nebylo tohoto procenta dosaženo.

Automobilky mají podobné systémy

"Samozřejmě víme, že dopravní zácpy nikdy zcela nezmizí, ale již dnes můžeme udělat něco významného, abychom je alespoň omezili," tvrdí Andrzej Kasprzyk, viceprezident TomTom pro obchod a marketing pro východní Evropu.

Nápad využít mobilních připojení pro získání navigačních údajů není zcela nový. Například automobilky Audi a BMW nedávno přestavily systémy, které sledují připojení mobilních telefonů v okolí daného automobilu k místní síti. Tím získává přehled o tom, kolik vozů je na okolních silnicích a kam směřují. Navigace pak také propočítává, zda by alternativní trasu nebylo možné projet rychleji, a tím ušetřit čas.

Řidiči se pak na displeji navigace objeví možné alternativní trasy. Tato služba však v České republice dostupná není a například v Německu je jen za poplatek.

 

Právě se děje

Další zprávy