Jako Bugatti mezi auty: Česká motorka Midalu za miliony

ČTK ČTK
7. 10. 2011 14:46
Výkon šestiválcového motoru je zhruba 200 koní
Foto: Aktuálně.cz

Čestné uznání za vývoj obdržela firma FPOS z Ústí nad Orlicích za vývoj supermotorky Midalu během strojírnského veletrhu v Brně.

Motocykl FGR Midalu rodinné firmy Felgrových z Ústí nad Orlicí, který pohání šestiválcovým motor o objemu až 2,5 litru, patřil k největším atrakcím Mezinárodního strojírenského veletrhu (MSV), který dnes končí v Brně.

 Rodinná firma FPOS a.s. chce příští rok vyrobit šest motocyklů. "Také v dalších letech půjde pouze o zakázkovou výrobu, řekl majitel společnosti Miroslav Felgr.

Je pouze jednomístná
Je pouze jednomístná | Foto: Aktuálně.cz

"Maximálně to bude 50 kusů ročně," uvedl Felgr. Víc podle něj ani rodinná firma vyrábět těchto motocyklů nechce. "Naším cílem bylo udělat Ferrari nebo Bugatti na dvou kolech. Je to exkluzivní a drahá, ručně dělaná motorka," uvedl Felgr.

Cena bude v řádu milionů

Její cenovka bude v milionech korun, přesto se Felgr o zákazníky nebojí. Podle něj lidé v ČR mají dostatek prostředků, aby si exkluzivní stroj mohli pořídit. "Každý se chce lišit. Chceme stroj ale nabídnout i mimo ČR. Proto jedeme vystavovat do Milána a příští rok chceme do Ameriky. Nechceme vyrábět stovky kusů, to bychom nebyli schopni zvládnout. My naopak chceme, aby přišel zákazník a řekl si, co chce ještě změnit. Bude to zakázková výroba," uvedl Felgr.

Doposud jsou hotové dva prototypy. Příští rok vyrobí v nulté sérii šest kusů, teprve poté výrobu navýší. "Máme zatím předběžné objednávky. Poptávka je velká, řádově půjde ale vždy o desítky kusů," uvedl Felgr.

Stačí otočit rukojetí a k dispozici je 200 koní
Stačí otočit rukojetí a k dispozici je 200 koní | Foto: Aktuálně.cz

šlenka na vytvoření motocyklu s mimořádně silným motorem se zrodila před zhruba deseti lety v hlavě Felgrova otce na výstavě v Mnichově, kde viděl motocykl s motorem z auta. Na vývoj vlastního motoru a podvozku získala firma dotaci ministerstva průmyslu. Motocykl je sestaven ze špičkových dílů od 44 výrobců.

V motoru je skryto 200 koní

Šestiválcový kapalinou chlazený motor má objem 2442 krychlových centimetrů a výkon kolem 200 koní. Díky odlehčené konstrukci bude vážit 270 kilogramů.

Název Midalu vznikl z křestních jmen členů rodiny, otce Miroslava a syna Michala, maminky Dany a syna Luboše. Otec se kolem motocyklů mnoho let pohyboval jako mechanik, později i závodil a k této zálibě vedl i děti. Rodinná firma, kde pracuje kolem 30 lidí, se věnuje hlavně vývoji a výrobě jednoúčelových strojů pro automobilový, potravinářský a elektrotechnický průmysl a zakázkové kovovýrobě. Již dříve vyvinula menší motocykl s objemem motoru 125 krychlových centimetrů.

 

Právě se děje

Další zprávy