To je ona. Nová škodovka, něco mezi fabií a octavií

Radek Pecák Radek Pecák
5. 9. 2011 11:16
V Evropě, Číně a v Rusku bude mít vůz splývavou záď, v Indii bude i sedan
Foto: Škoda auto

Mladá Boleslav - Mladoboleslavská automobilka Škoda odtajnila podobu vozu, který představí za týden na frankfurtském světovém autosalonu. O pár týdnů později by mělo následovat představení ještě jedné novinky - minivozu, který se dělá v Bratislavě.

I když v případě vozu "něco mezi octavií a fabií", jehož podobu vidíte na velké fotografii, jde o koncept - v tiskové zprávě nazývaný MissionL -, automobilka Škoda nijak nezastírá, že hotové auto bude téměř identické.

Při porování s konceptem Vision D představeným na jaře v Ženevě upoutá naprosto shodný sklon kapoty i předního skla, také samotná kapota, umístění loga a mřížka na krytu chladiče jsou shodné. Oproti ženevskému konceptu má vůz poněkud větší přední světlomety, jejichž spodní linie je přísně vodorovná.

"Koncept blízký sériovému stavu odhaluje podobu šesté modelové řady, jež se stane symbolem startu modelové ofenzívy české automobilky. Kompaktní pětidveřový vůz bude uveden na trhy v Evropě, Rusku a v Číně," píše automobilka.

V Číně bude vůz vypadat trochu jinak

Škoda chce vůz přizpůsobit každému z uvedených trhů. Lze tedy předpokládat, že například v Číně na karosérii přibudou ozdobné lišty.

Příď frankfurtského konceptu
Příď frankfurtského konceptu | Foto: Škoda auto

"MissionL odhaluje podobu našeho nového kompaktního modelu. Velmi přesně ukazuje, kudy se bude ubírat cesta naší značky," říká předseda představenstva společnosti Škoda.  Winfried Vahland. „Světová premiéra ve Frankfurtu dává jasný signál, že
Škoda teď jede na plný plyn. V nejbližších dvou až třech letech budeme představovat každých šest měsíců nový vůz," zopakoval Vahland svá dřívější vyjádření.

Počet modelů vyráběných v zahraničí se podstatě zvýší

Škoda naznačila i své další výrobní plány. Od poloviny roku 2013 se bude model Yeti pro místní trh vyrábět také v Číně. Od roku 2013 zde bude ŠKODA ve spolupráci se Shanghai Volkswagen produkovat i nový kompaktní model. Počet modelů vyráběných v Číně se tak zvýší na pět.

Také v Rusku dojde k rozšíření produkce, a to díky partnerství koncernu Volkswagen s ruskou Automobilkou GAZ Group. V posledním čtvrtletí roku 2012 začne z linek v závodě GAZ v Nižním Novgorodu sjíždět model Yeti. Již v letošním roce pak v Indii odstartuje výroba zcela nového kompaktního sedanu.

V hlavním závodě v Mladé Boleslavi se bude v budoucnu vedle Fabie a Octavie vyrábět ještě třetí model, čemuž se
odpovídajícím způsobem přizpůsobuje navyšování kapacity výrobních linek. Měl by to být právě nyní představovaný vůz.

 

Právě se děje

Další zprávy