Nejmenší Škoda bude bojovat o titul Auto roku 2012

Radek Pecák Radek Pecák
30. 8. 2011 8:25
Plán uvedení do prodeje v listopadu ale platí. Kde se ukáže poprvé?
Foto: Aktuálně.cz

Bobříka mlčení stále drží před veřejností odpovědní pracovníci Škoda Auto v souvislosti s tím, kdy a kde se prvně představí nejmenší Škoda - model vyráběný v Bratislavě spolu s VW Up a Seatem.

Nyní už je prakticky jisté, že na světovém autosalonu ve Frankfurtu za dva týdny se nová Škoda s městským názvem neobjeví. Volkswagen si totiž vyhradil právo prezentovat UP z celé trojice velice podobných vozů jako první.

Server Auto.cz přinesl informaci, že na stánku Škody na frankfurtském výstavišti bude během tiskové konference v úterý 13. září sejmuta plachta z dalšího konceptu. Bude to již třetí koncept v řadě, které Škoda na některém ze světových autosalonů v posledním roce a půl prezentovala - v Paříži loni v září ukázala koncept elektrické octavie, na jaře v Ženevě designový koncept Vision D a nyní má přijít na řadu koncept budoucí levné velké Škody (vozu velikostí mezi fabií a octavií). V souvislosti s ním se často mluví o jménu Rapid.

Prodej musí začít v listopadu

Tomu, že premiérovým výstavním exponátem Škody bude právě tento koncept, napovídá i vyjádření mluvčího Škody Rudolfa Dreithalera, který sdělil, že Škoda se na tomto světově významnému autosalonu bude důstojně prezentovat. 

Premiéra mini auta, které bude mít na zádi jedno z těchto jmen (Go, Towny, Tauny, Citico, Citigo nebo Joystar), která má Škoda zaregistrována, se tedy odehraje nejspíše během října.

Je to nutné kvůli dodržení slíbenému termínu startu prodeje. Šéf Škody Vahland již na jaře oznámil, že nové "city car" se začne v České republice prodávat v listopadu.

O titul Auto roku se mini Škoda ucházet bude

Škoda se také s tímto vozem chce ucházet o přízeň hlasující veřejnosti a odborné poroty v anketě Auto Roku 2012, která bude vyhlášena v říjnu. V předběžném porotcům zaslaném seznamu vozů, které se v anketě objeví, ovšem nadále konkrétní jméno (u jako jediného z desítek typů) chybí.

Protože Škodovka po dlouhé době opouští tradici představit svůj nový model na některém ze tří nejvýznamnějších evropských autosalonů, lze se jen dohadovat, kde to nakonec bude. "Slovenská Nitra na přelomu září a října to velmi pravděpodobně nebude, protože prestiž této akce je dosti nizká. Logiku by měla například premiéra v Praze během říjnové Autoshow," sdělil Vladimír Rybecký ze specializovaného serveru Autoweek.cz. Případně lze podle něho tipovat některý z větších podzimních autosalonů v Evropě - například Milán v polovině listopadu.

 

Právě se děje

Další zprávy