Škodovka začíná zdražovat auta. Další se zřejmě přidají

Radek Pecák Radek Pecák
22. 7. 2011 20:15
Škoda zdražuje v Česku jako v první zemi, v nichž působí
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Reuters

Mladá Boleslav - O jedno procento zdražuje mladoboleslavská Škoda své modely. "Zdražení nastává k 8. srpnu a týká se modelových řad Fabia, Octavia, Yeti a Superb," informoval mluvčí mladoboleslavské automobiky Rudolf Dreithaler.

Ceny roomsteru, jako jediného aktuálního modelu, zůstávají beze změn.

"Stejně tak ale nezdražujeme základní výbavové stupně zmiňovaných čtyř automobilů, ekologické verze Greenline a vozy, na které jsou vypsány speciální akční ceny," doplnil Dreithaler.

Prvním výbavovým stupněm, u kterého si zákazníci budou muset připlatit, je tedy v případě fabie Classic, stejně tak je to u octavie. V případě vozu Yeti se všechny ceny upravují o sto korunu nahoru, nadto však o procento od výbavy ambition. U superbu je první zdražovanou výbavou rovněž ambition.

Nejlevnější je Fabia za 194 900 Kč

Zatímco dosud zákazník za Škodu Octavia s výbavou Classic zaplatil 393 900 korun, po zdražení za ni bude muset vydat 397 839 korun. Nejlevnější Škodou i nadále zůstane Fabia Easy Magic za 194 900 Kč.

Podívejte se, jak se Škodovky budou v blízké budoucnosti prodávat:  

Odborníci podobný krok předpokládali. "Ceny aut jsou u nás již řadu měsíců na nejnižší úrovni v Evropě a to je dlouhodobě neudržitelné," myslí si například automobilový novinář Vladimír Rybecký. Podle něho tak Škodu budou postupně následovat i ostatní značky, které na českém trhu působí.

Na vině jsou dražší suroviny 

Zdražení o procento navíc zřejmě nebude poslední. "Možná se jedná jen o jakýsi zkušebí balonek, aby si Škoda ověřila, jak bude reagovat trh," dodává Rybecký. Velkou část svých tržeb totiž Škoda v České republice realizuje u firemních zákazníků, a pro ty je zdražení o procento poměrně nevýznamné.    

"Musíme reagovat na zvýšení vstupních nákladů," vysvětlil krok Škody Rudolf Dreithaler. Na vině jsou podle něho výkyvy cen nerostných surovin, drahých kovů a rafinovaných ropných produktů na světových trzích.

Zdražování zatím přichází pouze v České republice, ale dá se předpokládat, že podobný krok bude následovat i na dalších trzích.

 

Právě se děje

Další zprávy