Výrobu nejkrásnějšího auta pro ženy Češi vzali Slovákům

Radek Pecák Radek Pecák
3. 7. 2011 13:25
V minulých měsících čekali zájemci na oblíbený model i půl roku, od nynějška to má být měsíc
Foto: Radek Pecák

V červnu zvolily ženské VIP osobnosti na Autosalonu v Brně Hyundai ix35 nejlepším autem pro ženy v anketě Lady Car 2011. Teď budou mít vlastenecky zaměřené dámy o důvod víc jít si tento vůz objednat do autosalonu zmíněné korejské automobilky.

Od prvního červencového dne se totiž tento sportovně užitkový vůz vyrábí v továrně v Nošovicích na severu Moravy. Dosud se do autosalonů ve zhruba čtyřicítce zemí vozil ze slovenské Žiliny.

Opačným směrem zase zamířilo malé MPV Kia Venga, což je z 90 procent stejný vůz jako Hyundai ix20, který se v Nošovicích bude dělat i nadále. Výrobní program továrny Hyundai v Nošovicích je tedy pro následující léta dán: z výrobních pásů budou sjíždět vozy Hyundai ix30 ve verzích hatchback i kombi, dále zmíněný ix20 a nově ix35.

Zájem o malá MPV je menší

Důvod, proč si Nošovice a Žilina zmíněné modely vyměnily, je podle mluvčího nošovické továrny Petra Vaňka jednoduchý. Zatímco obě SUV, které se dosud v Žilině dělaly (tedy ix35 a Kia Sportage), jdou na dračku, továrna nestačila vyrábět a čekací doby na oba modely byly skoro půl roku a někdy i déle, zájem o malá MPV ix20 a Kia Venga není zdaleka takový, jak si představitelé obou firem v době přípravy výroby představovali.

Díky tomuto opatření předpokládáme, že v řádu čtyř měsíců vyrovnáme nevypořádané objednávky, a zákazníci pak budou čekat na vůz standardní dobu jednoho měsíce," sdělil Vaněk. Produkce modelu bude podle něho o 40 procent vyšší než v době, kdy se montoval na Slovensku.

Podle něho je úspěchem, že se podařilo zkrátit dobu přípravy na výrobu ix35. Původně se měl v Nošovicích dělat až od září.

Příprava výroby byla prakticky stejně dlouhá, jako když se zavádí úplně nový model, tedy čtyři měsíce. "Museli jsme také sladit dodávky od subdodavatelů a zaškolit zhruba 300 pracovníků," uvedl Vaněk.

V Česku se dělá 11 modelů aut

Počet modelů vyráběných ve velkých sériích na území ČR i po páteční slavnosti, která zahajovala výrobu ix35, zůstává na počtu 11. Kromě zmíněných tří ještě tuzemské automobilky dělají pět škodováckých vozů Fabia, Octavia, Roomster, Yeti a Superb a trojčata z Kolína (Toyota Aygo, Citroën C1 a Peugeot 107).

Protože kapacita továren Hyundai a a TPCA v Kolíně je v současné době plně vytížená, bude logicky dalším, dvanáctým tuzemským automobilem, nějaký nový model Škoda.

Základní cena modelu ix35 začíná na 420 000 Kč, to je ovšem vůz s pohonem pouze předních kol, s nejlepší výbavou stojí kolem 800 000 Kč. Nošovický Hyundai exportuje vozy především do Německa, Velké Británie, Izraele, Španělska nebo Polska. Zhruba tři procenta zdejší produkce si koupí zákazníci v Česku.

Od října chtějí v Nošovích spustit výrobu ve třech směnách, dosud se vyrábí ve dvou. Proto stále ještě nabírají a školí nové zaměstnance. V příštím roce by také závod měl dosáhnout na plánovanou kapacitu, tedy 300 000 vozů ročně.

O tom, zda se na volných prostranstvích v areálu továrny postaví další výrobní haly, se podle něho ještě nerozhodlo. "Už nám nabízeli, že tady postaví fotovoltaickou elektrárnu, přišel i bača, že by tady pásl ovečky. Zatím ale zůstávají prázdné," sdělil.  

 

Právě se děje

Další zprávy