Skoro třetina lidí dává svému autu jméno: třeba Hrošík

Radek Pecák Radek Pecák
2. 7. 2011 4:42
Už jen pětina lidí si auto opravuje svépomocí
Foto: Radek Pecák

Bára, Běla, Božena nebo Maruška, ale i zvířecí - Beruška, Brouček, Hrošík, Myšák nebo Sršeň.  To jsou běžná jména, která lidé v Česku dávají svým automobilům.

Zjistila to společnost STEM/MARK při průzkumu o typickém chování vlastníků a řidičů tuzemských automobilů.

Podle ní logicky častěji pojmenovávají vozy ženy, které k nim mají větší emocionální vazbu než muži. I když ti obvykle autům jméno nedávají, většina z nich je na svůj vlastní vůz hrdá. Konkrétně hrdost přiznalo 70 procent dotazovaných. Nadpoloviční část (59 procent) dokonce věří, že každý automobil má svůj vlastní charakter.

STEM/MARK zjistil další pozoruhodnou skutečnost. Čeští vlastníci automobilů se o ně starají pečlivěji než o vlastní zdraví.

Do servisů jezdíme, k lékaři nechodíme

Zatímco údržbu automobilu svěřujeme raději profesionálům (59 %), léčení běžných zdravotních problémů necháváme častěji ve vlastních rukách (63 % dotázaných se léčí samo). Tento rozdíl je přitom ještě větší u žen než u mužů. Udržovat svůj automobil v dobrém stavu je pro české řidiče důležitější než udržovat v dobré kondici sám sebe (78 % vs. 42 %).

V rámci udržení automobilu v dobrém technickém stavu pořizuje 60 % řidičů kvalitní maziva a paliva. Pozitivní vliv dobrého paliva na výkon vozu cítí 80 % českých řidičů, jen 69 % oproti tomu vnímá vliv kvalitní stravy na vlastní kondici. Téměř polovina dotázaných navíc uvedla, že rozezná rozdíl mezi prémiovým a běžným palivem (46 %) a je ochotná si za lepší kvalitu připlatit (48 %).

V garáži opravuje auto jen pětina Čechů 

„Téměř třetina řidičů (27 %) uvedla jako důvod tankování prémiových paliv dosahování lepšího výkonu motoru. 18 % pak zmínilo ochranu motoru před usazeninami. Výsledky průzkumu tak potvrzují zkušenosti z našich čerpacích stanic," řekl Dušan Nedorost, ředitel provozu čerpacích stanic Shell v České republice.

79 % lidí se pravidelně stará o technický stav svého vozu. Jak uvedlo téměř 60 % dotázaných, pravidelnou údržbu i případné opravy přitom převážně svěřují odborným servisům. Jen pětina řidičů si údržbu provádí sama. To především muži, kteří tuto činnost považují za svého koníčka.

Shell ale také zjistil, že 8 % dotázaných preventivní kontroly nenavštěvuje vůbec.

 

Právě se děje

Další zprávy