Svatební Lexus skončí v Oceánografickém muzeu

Radek Pecák Radek Pecák
28. 6. 2011 4:37
Plastová bublina nad zadními sedačkami vznikla u výrobce oken pro vrtulníky
Foto: Lexus

Speciální auto připravila automobilka Lexus při příležitosti svatby Jeho Jasné Výsosti monackého prince Alberta II. Ten si o víkendu vezme za manželku Charlene Wittstockovou.

Ze zadní části Lexus LS 600 h L specialisté uřízli střechu a vytvořili tak vůz s karosérií landaulet. Projekt si vyžádal celkem 2000 hodin práce.

Foto: Lexus

Úpravy měla na starost renomovaná belgická karosářská firma Carat Duchatelet v úzké spolupráci s konstruktéry společnosti Lexus se sídlem v Bruselu.

„Máme čtyřicetileté zkušenosti s výrobou pancéřovaných a prodloužených vozů pro hlavy států, královské rodiny a VVIP klienty na celém světě," prohlásil Benoit Ceulemans, výkonný ředitel vývoje společnosti Carat Duchatelet. „Toto je však pro nás přelomový projekt. Je to poprvé, co je naše společnost veřejně spojována s takto prestižním projektem a památnou událostí."

Vůz se pekl v peci

Zesílení karosérie si vyžádalo použití nejnovějších poznatků z technologie voštinových konstrukcí a kevlarových a uhlíkových vláken, aby po odstranění střechy a sloupků byla u podvozku zachována torzní tuhost.

Součástky vyrobené z kompozitních materiálů vyžadují velmi vysoké teploty pro vytvrzení. Tyto komponenty byly k holému podvozku doslova „připečeny" ve speciálně připravené peci. Kvůli tomu musela být většina vozu nejprve zcela rozebrána, přičemž bylo vymontováno zhruba 20 000 mechanických součástek, elektronických komponentů, prvků interiéru a čalounění. na opětovné smontování pod bedlivým opět dohlíželi specialisté Lexus.

Pokud by náhodou při cestě svatebčanů ze svatebního obřadu pršelo, mohou se schovat pod průhlednou střechou z polykarbonátu.

Foto: Aktuálně.cz

Její výroba byla výzvou jak z hlediska designerského, neboť sestává z jediného kusu bez dalších zpevnění a sloupků, tak i výrobního  Lexus za tím účelem navázal spolupráci s dodavatelem, který se specializuje na podobné komponenty využívané v leteckém průmyslu.

Většinou pojede vůz na elektřinu

Odnímatelnou střechu zhotovil ve Francii jeden z předních světových výrobců průhledných součástí. Tato vysoce specializovaná společnost dodává komplexní komponenty s výjimečnými specifikacemi, jako jsou krycí skla kokpitů helikoptér a stíhacích letounů.

Střecha se skládá z jediného lehkého polykarbonátového pláště o síle 8 mm a hmotnosti pouhých 26 kg. Ke karosérii je upevněna pomocí dvou spojů a umožňuje dokonalou viditelnost jak z vozu ven, tak také dovnitř.

Speciální je i barva. Modrý lak byl nanášen v několika vrstvách ručně. 

V den svatby využije knížecí pár vozidlo Landaulet  LS 600h L po svatebním obřadu k projížďce po knížectví. Trasa projížďky povede z knížecího paláce na Le Rocher de Monaco dolů do přístavu a pak po Boulevardu Alberta I. do kostela Sainte-Dévote, kde nová kněžna podle tradice položí svatební kytici.

Lexus tvrdí, že většinu cesty urazí vůz v režimu s nulovými emisemi, pouze za použití elektromotoru.

Po skončení oslav bude unikátní Lexus Landaulet nejprve vystaven v Media Centre a poté v Oceánografickém muzeu.

 

Právě se děje

Další zprávy