Nová jednička. Nošovice vyrobí víc aut než Boleslav

Radek Pecák Radek Pecák
27. 6. 2011 14:40
Pozemky pro stavbu další výrobní linky v Nošovicích jsou připravené
Foto: Radek Pecák

Nošovice - Korejská automobilka Hyundai odtajnila své plány pro příští roky a z nich vyplývá, že Nošovice vystřídají na české mapě Mladou Boleslav jako město, kde se vyrábí nejvíc automobilů.

Už od příštího roku bude nošovickou firmu opouštět ročně 300 tisíc nových vozů. Během dalších let chce Hyundai navýšit kapacitu o další statisíce aut, jak Aktuálně.cz zjistilo z důvěryhodných zdrojů z firmy, ale také z veřejně prezentovaných plánů evropského vedení této značky.

Právě továrna v Nošovicích má hrát hlavní roli v tom, aby se prodej Hyundai oproti současnému stavu zvedl o 40 procent.

V zadní části areálu jsou volné plochy.
V zadní části areálu jsou volné plochy. | Foto: Hyundai

Už v loňském roce Hyundai v Evropě prodal téměř 360 tisíc aut, přičemž z Nošovic pocházelo 200 tisíc. Již letos se kapacita navýší díky zavedení třetí směny na 300 tisíc kusů a také díky tomu chce Hyundai Europe prodávat v roce 2013 půl milionu aut s logem značky na masce chladiče.

Hyundai je jeden z mála vítězů celosvětové finanční krize. Jeho výroba i prodeje neustále stoupaly a nyní mu začínají docházet výrobní kapacity.

Jednou z mála možností, jak rychle navýšit kapacitu výroby, je postavení druhého závodu v průmyslové zóně v Nošovicích.

Veřejně o těchto úvahách minulý týden informoval šéf německého Hyundaie Werner Frey. "Pokud poptávka nadále poroste, pak je možné další zvýšení výrobní kapacity ještě před rokem 2015. Máme tam (myšleno v Nošovicích) dostatek prostoru a druhou továrnu lze postavit velmi rychle," sdělil.

Továrna by mohla vyrábět v roce 2014

"Zatím o těchto plánech nic oficiálně nevíme. Nemůžeme je proto ani komentovat," řekl deníku Aktuálně.cz mluvčí nošovické továrny Hyundai Petr Vaněk. Potvrdil ovšem, že místo pro vybudování druhého závodu skutečně k dispozici je.

Jenže skutečnosti, že se v Nošovicích něco chystá, napovídají i informace od majitelů různých průmyslových zón na Ostravsku.

Firmy dodávající pro automobilky Hyundai a Kia, které tam již působí, oznámily v posledních několika týdnech výrazné navýšení výroby, případně se tam stěhují i zcela noví dodavatelé pro automobilový průmysl.

Pokud by se nakonec paralelní továrna v Nošovicích postavila, byl by to největší závod na výrobu automobilů na území České republiky. I když Škoda v Mladé Boleslavi v současné době rozšiřuje halu na výrobu octavií tak, aby jich zde mohla vyrábět o padesát procent více než nyní a i když se chystá i rozšíření továrny v Kvasinách, kapacity 600 tisíc vozů ani jeden ze škodováckých závodů v tak krátké době nemůže velmi pravděpodobně dosáhnout.

Otázkou je, co by Hyundai chtěl v Nošovicích vyrábět. Lze to ovšem v hrubých rysech vyvodit z dalších prohlášení evropských šéfů značky.

Nejvyšší výkonný představitel společnosti Hyundai Motor Europe Allan Rushforth se nechal slyšet, že v Evropě se chce v příštích letech značka poměřovat především se značkou Opel a dále také s Toyotou. Potřebují tudíž proti úspěšným modelům těchto značek nasadit nová evropsky laděná a v Evropě vyráběná auta. Tady připadá v úvahu v první řadě zejména i40, tedy vůz střední třídy ucházející se o zákazníky, kteří kupují vozy jako Volkswagen Passat, Ford Mondeo, Opel Insignia či Toyota Avensis. Ten už byl navíc navržen v evropském vývojovém centru. 

Výroba ix35 přenesena ze Slovenska

Současná továrna v Nošovicích vyráběla dosud pouze čtyři typy vozů: i30 ve verzi hatchback, stejný typ s karosérií kombi, dále malé MPV ix20 a velmi podobné auto, jenže se jménem Kia Venga. Všechny vozy se tu montují na jediné výrobní lince.

Výroba vengy se ovšem přestěhovala na Slovensko, odkud na oplátku zamířilo na severní Moravu středně velké SUV ix 35, o něž je mimořádný zájem. Jeho výroba bude spuštěna v pátek.

 

Právě se děje

Další zprávy