Prodej kabrioletů vylétl o třetinu, lidi zlákalo teplo

Radek Pecák Radek Pecák
12. 6. 2011 21:13
Automobil umožňující jízdu s nebem nad hlavou dost firem nenabízí, mezi nimi také Škoda
Foto: Aktuálně.cz

Fakt, že ekonomická krize je nejspíše za námi, přiměl řadu Čechů uvažovat opět o koupi motorky nebo auta pro radost. Zatímco motocyklový trh se ale sbírá velice pomalu, poměrně rapidní nárůst zájmu pociťují obchodníci u kabrioletů. Možná k tomu částečně přispělo i teplé jaro.

V období od ledna do května letos prodej nových i ojetých aut bez střechy meziročně vzrostl zhruba o třetinu. Vyplývá to z údajů Svazu dovozců automobilů a autobazarů.

Nejlevnější nový vůz se skládací střechou stojí na tuzemském trhu 387 400 Kč. Jedná se Peugeot 207 CC, je tedy odvozený z malého městského auta. Má plechovou skládací střechu. Tu má i druhý nejlevnější vůz na trhu - dosti extravagantní Renault Wind. Ten je k mání za 399 900 Kč.

Všechna další auta už stojí přes půl milionu korun. Například Peugeot 308 CC, který patří v současnosti k nejprodávanějším tuzemským kabrioletům stojí 569 900 Kč, Renault Mégane CC je levnější o padesát tisíc Kč.

Největší výběr je mezi půlmilionem a milionem

Kolem hranice tři čtvrtě milionu se pohybují modely VW EOS (742 900 Kč) a Audi A3 (704 100 Kč). Za méně než milion můžete v autosalonu získat ještě například roadster Mercedes-Benz SLK. Ten je letos k dispozici v nové generaci a jeho cena začíná na 982 800 Kč.

Zájemci o ještě luxusnější svezení s nebem nad hlavou v BMW 3 si musí připravit 1,1 milionu, kdo zatouží otevřeném Mercedesu třídy E bude muset zaplatit jeden a čtvrt milionu, Audi S5 stojí od 1,6 milionu  a BMW 6 od 2,2 milionu korun.

Nejdražší kabriolety prodává české zastoupení značek Maserati a Ferrari. Grad Cabrio Maserati přijde na 3,5 milionu a menší, avšak výkonnější Ferrari California stojí přes čtyři miliony. Ještě dražší bude chystaná novinka - supersportovní otevřený Mercedes-Benz SLS AMG. Rychlou jízdu bez střechy nabízí i Porsche, Aston Martin, Jaguar a další sportovní značky.

Roste i zájem o ojetiny

Mezi letošní již na trh uvedené novinky kromě zmiňovaného Mercedesu-Benz SLK patří i faceliftovaný VW EOS a BMW 6 cabrio.

I v kabrioletech stále přibývají technické vymoženosti. Například Mercedes po systému ofukování krku teplým vzduchem vyvěrajícím z opěradel přišel i se skládací skleněnou střechou, kterou je možno zatmavit a zprůhlednit pouhým stiskem tlačítka. Skládací střechy je možné často otevírat a zavírat pomocí elektromotorů i během jízdy (do určité pevně stanovené rychlosti).

Stejně jako roste zájem o koupi nových kabrioletů, pociťují snahu lidí pořídit si vůz se skládací  střechou i obchodníci s ojetinami.  

"Motoristé mají letos zájem spíše o dražší vozy se stahovací střechou. Průměrná cena kabrioletů v našem autocentru letos stoupla o necelých 50 procent na 309 000 Kč," uvedl ředitel výkupu AAA Auto Petr Vaněček.

Z toho pak logicky vyplývá, že zatímco loni byl nejprodávanějším ojetým kabrioletem malý Peugeot 206 CC, letos se zájem motoristů upíná k o třídu větším modelům Peugeot 307 CC, Renault Mégane Cabrio a Volkswagen Eos. 

 

Právě se děje

Další zprávy