Shell připravil nové palivo. Prý s ním dojedete dál

Radek Pecák Radek Pecák
10. 6. 2011 17:15
Spíše než řidičova peněženka ale účinek pocítí životní prostředí
Za kolik natankovat? To je, oč tu běží.
Za kolik natankovat? To je, oč tu běží. | Foto: Reuters

Máte automobil s padesátilitrovou nádrží, kterou u čerpací stanice natankujete plnou. Dojedete však do vzdálenosti, jako byste měli ve skutečnosti nádrž o jeden litr větší.

Tak má zjednodušeně působit nové palivo, které na svých čerpacích stanicicíh začal motoristům prodávat Shell. Týká se to, jak vozů se spalovacím zážehovým, tak i vznětovým motorem.

Nová paliva nesou obchodní názvy Shell FuelSave Natural 95 a Shell FuelSave Diesel.

Propagaci nového paliva věnuje Shell hodně úsilí
Propagaci nového paliva věnuje Shell hodně úsilí | Foto: Shell

Některé typy aut umí uspořit více

Shell tvrdí, že palivo zkoušel na zhruba 400 typech nových automobilů a v průměru byla úspora paliva právě onen litr na padesátilitrové nádrži, tedy dvě procenta. U některých typů aut byla ještě vyšší, u jiných naopak nižší. Protože ovšem cenová hladina u čerpacích stanic této značky je dosti vysoká, ve skutečnosti na tom řidič, který dosud tankoval u neznačkových pump a chtěl by přejít na toto palivo, finančně nevydělá. Rozhodně by ale měl pomoci životnímu prostředí díky tomu, že do ovzduší vypustí méně CO2 a škodlivých látek.

V zásadě to má podle Shellu fungovat tak, že technologie pro úsporu paliva SEI (Shell Efficiency Improver) v palivu Shell FuelSave Natural 95 promazává části, kde není motorový olej tak účinný. Například jde o oblast horního pístního kroužku. Díky snížení ztrát jsou kola poháněna větším množstvím energie uvolněné z paliva. U dieselových motorů pak přísady v naftě umožňují efektivnější vznícení a spalování oproti běžné naftě.

Shell nové zákazníky ke svým čerpacím stanicím láká i tím, že zákazníci za nové produkty přitom zaplatí stejně, jako za standardní paliva Shell Natural 95 a Shell Diesel Extra, které společnost doposud nabízela.

Palivo i čistí motor

Kromě toho Shell prezentuje svá paliva jako ta, která motoristům, na rozdíl od běžných, nabízených na neznačkových čerpacích stanicích, pomáhají  díky svému speciálnímu složení udržovat sací ventily čisté. Tím se směs v motoru lépe spaluje a prodlužuje se i životnost motoru.

Shell hodlá i nadále nabízet na svých čerpacích stanicích paliva V-Power. Ta jsou však v první řadě zaměřena na zvýšení výkonu motoru, nikoli na úsporu pohonných hmot.

Shell současně přiznává, že palivo není samospasitelné. Proto dává řidičům doporučení pro ekologickou jízdu. Například radí, že je dobré netankovat po malých dávkách, protože při otevření nádrže se palivo odpařuje, upozorňuje na nutnost kontroly tlaku v pneumatikách, na nevhodnou jízdu s otevřenými okny a zbytečnými nosiči na střeše a třeba také na nutnost včasné výměny vzduchových filtrů motoru.

 

Právě se děje

Další zprávy